Ο Σίσι προειδοποιεί τον Ερντογάν: «Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη» – Παίρνει αποφάσεις ο Αιγύπτιος πρόεδρος


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατήγγειλε σήμερα την προσπάθεια οποιουδήποτε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη γειτονική Λιβύη, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ημέρες μετά τη δήλωση από την Άγκυρα ότι μπορεί να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον επικεφαλής της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος.

Νωρίτερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος στήριξε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, καθώς η Αίγυπτος με επιστολή της προς τον γγ του ΟΗΕ, και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΡNTOΓΑΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά κατηγορία κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σήμερα -εμμέσως πλην σαφώς- ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται στη Γενεύη της Ελβετίας, λέγοντας ότι κάποιοι φίλοι στη Δύση πρότειναν ως λύση στο Προσφυγικό ακόμη και τη βύθιση σκαφών με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το Προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα ως λύση στη Μεσόγειο ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατηγορίες για την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα

Αναφερόμενος παράλληλα στο Μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο ωστόσο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τί κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν».



ΠΗΓΗ