Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΣΥΡΡΑΞΗ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΣΥΡΡΑΞΗ


Γράφει ο Παναγιώτης Νάστος

Τα γεγονότα στον Εβρο παραπέμπουν στην έναρξη «Πολέμου Φθοράς» από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας  αρχικά , με επιδίωξη πρόκλησης χερσαίου θερμού επεισοδίου στον Έβρο στη συνέχεια. Στέκομαι ιδιαίτερα σε δύο γεγονότα τα οποία παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στον Εβρο  . Πρώτον στην άφιξη 1000 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της τουρκικής Χωροφυλακής (ΡΟΗ) στον έβρο και δεύτερον στην ακολουθητέα τακτική από την τουρκική στρατοχωροφυλακή- τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους λαθρομετανάστες.

Ιδιαίτερα τα video τα οποία εμφανίζουν την ρίψη βροχής δακρυγόνων από την τουρκική αστυνομία εναντίον μας, την πρόκληση πυρκαγιών στον φράχτη προκειμένου να καταστραφεί σε μερικά σημεία του και να εισχωρήσουν οι λαθρομετανάστες, την απόπειρα ρυμούλκησης με γάτζους και συρματόσχοινο μέρους του φράκτη από τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, με σκοπό να δημιουργηθεί ρήγμα σε αυτόν ούτως ώστε να εισχωρήσουν οι λαθρομετανάστες και τέλος την προώθηση τουρκικών εκσκαπτικών μηχανημάτων για «διευθέτηση» της τουρκικής όχθης του Εβρου , παραπέμπουν σε κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε την τουρκική φρασεολογία του Ερντογάν του τούρκου ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ, κατά του κ. Πρωθυπουργού. Η επίθεση των παραπάνω τούρκων αξιωματούχων είναι συστηματική και στοχευμένη κατά του κ.Πρωθυπουργού. Σκοπός τους είναι να επιτύχουν τη διάσπαση του Εβρου , την εισροή λαθρομεταναστών και την πρόκληση θυμάτων προκειμένου να αποκαθηλώσουν τον κ. Πρωθυπουργό στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία εγκρίνει και συνηγορεί  με τις κινήσεις του. Έτσι θέλουν να πετύχουν την ταπείνωση του κ. Πρωθυπουργού, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού. Προσοχή η χρονική περίοδος από τώρα μέχρι την άφιξη προσωπικού και μέσων των Ευρωπαικών κρατών στον Εβρο είναι πολύ κρίσιμη, αφού η επίτευξη των παραπάνω τουρκικών στόχων θα δυσχεράνει πάρα πολύ , για διπλωματικούς κυρίως λόγους μετά την άφιξή τους.

Επιπλέον, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό , η 1η Τουρκική Στρατιά που έχει ως τομέα την Ανατολική Θράκη ,έχει 3 Ταξιαρχίες Καταδρομών. Όμως οι τούρκοι δεν απέστειλαν στον Εβρο κάποια από αυτές, αλλά  1000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας. Η Τουρκία δεν εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις της μέχρι στιγμής στον Εβρο. Και λέω μέχρι στιγμής γιατί εκτιμώ ότι αυτό θα το κάνει σε 2ο χρόνο.

Ετσι  εκτιμώ ότι σε 1ο χρόνο η Τουρκία επιδιώκει στον Εβρο την πρόκληση «Πολέμου φθοράς» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την διάσπαση του φράχτη , την εισχώρηση λαθρομεταναστών, την πρόκληση θερμού επεισοδίου με απώλειες όχι μόνο στις τάξεις των λαθρομεταναστών αλλά και σε άνδρες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων  και των τουρκικών δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής και Αστυνομίας.

Στη συνέχεια σε 2ο χρόνο θα επέμβουν, υπέρ της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και αστυνομίας, οι φρέσκιες τουρκικές  στρατιωτικές δυνάμεις της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, προκειμένου να εισβάλλουν στη Θράκη μας και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ενάντια στις  ήδη καταπονημένες δυνάμεις της 16ης ΜΜΠ από τη φύλαξη του έβρου.

Παράλληλα βλέπουμε ότι οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών είναι σχεδόν καθημερινές σε νησιά μας στο Αιγαίο, όπως και ο παραβιάσεις του ΕΕΧ. Επίσης το τουρκικό λιμενικό είναι άκρως επιθετικό με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος εμβολισμού ελληνικών πλοίων του λιμενικού , όπως και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με την κήρυξη παράνομων NAVTEX σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου-Συμπλέγματος Καστελορίζου-Κρήτης. Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση πακιστανικού πολεμικού πλοίου με τουρκική σημαία στο Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η στρατιωτική συμμαχία Πακιστάν-Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί κατακόρυφα, και πως μελλοντικά πιθανολογώ να δούμε έναν κοινό τουρκοπακιστανικό στόλο στα νερά του Αιγαίου και της Ν.Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερη προσοχή στην μαζική χρήση τουρκικών UAV (το δοκίμασαν οι ΤΕΔ πρόσφατα στο ILDIB  ως τακτική, προκαλώντας πολλές απώλειες στις δυνάμεις του ASSAD, παρά την καθολική Ρωσική αεροπορική υπεροχή στην εν λόγω περιοχή), στο σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών CORAL. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος πλήρους ενεργοποίησης από την Τουρκία των αντιεροπορικών πυραύλων S-400 έφτασε, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνει δυσχερέστερο το έργο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τέλος επειδή Τουρκία και προβοκάτσια είναι έννοιες  ταυτόσημες, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης , καθώς και οι μουσουλμάνοι που διαβιούν σε Ρόδο-Κώ αλλά και οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται ήδη εντός Ελλάδας, θεωρώ πολύ πιθανό να αποτελέσουν στόχο τουρκικών προβοκατόρικων ενεργειών , προκειμένου στη συνέχεια καθοδηγούμενοι από ήδη υπάρχοντες «τουρκικούς πυρήνες» στις τάξεις τους , να οδηγηθούν σε προκαθορισμένες ενέργειες από τις ΤΕΔ..

Καταλήγοντας , εκτιμώ ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προκαλέσει ταυτόχρονα, θερμό επεισόδιο  στην ξηρά (Εβρο) σε συνδυασμό με κατάληψη ελληνικών βραχονησίδων και νησίδων στο Αιγαίο με προεξέχουσες αυτές της ΡΩ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ και ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, στον αέρα(κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους) και στη θάλασσα (εμβολισμός πλοίου του ελληνικού λιμενικού), ανοίγοντας τους ασκούς του αιόλου προκειμένου να οδηγηθούμε σε στρατιωτική σύρραξη και στην επιβολή τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας. Στη συνέχεια και κάτω από την πίεση της Διεθνούς Κοινότητας η Τουρκία θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί μας , από θέση ισχύος πετυχαίνοντας μία συνολική διαπραγμάτευση επι του συνόλου των διεκδικήσεων σε βάρος μας.


Παναγιώτης Νάστος
Σχης(ε.α) -Αναλυτής -Συγγραφέας-Μέλος ΕΛΙΣΜΕ