Ακυρώνεται λόγω κορωνοϊού η άσκηση «Ηνίοχος»

Ακυρώνεται λόγω κορωνοϊού η άσκηση «Ηνίοχος»


Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε Ελλάδα, Ισραήλ, και γενικότερα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες οδηγεί την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας στην λήψη απόφασης ματαίωσης της άσκησης «Ηνίοχος 2020».

Η βούληση της ηγεσίας είναι να μην θέσει επ᾽ουδενί σε ρίσκο την υγεία των στελεχών της.

Η άσκηση «Ηνίοχος» είναι τύπου invitex και αποτελεί μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Μάλιστα προκαλεί κάθε χρόνο εκνευρισμό στην Τουρκία αφού τα σενάρια περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση απειλής εξ ανατολών.

Οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise) σχεδιάζονται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

Σε σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες για να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, πηγές μάς τόνιζαν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ακύρωση της άσκησης, αν και υπάρχει και μία σκέψη ενδεχόμενης μετάθεσης της ημερομηνίας, κάτι που μάλλον δεν έχει τύχη, αφού θα χρειαστούν καιρό όλες οι αεροπορίες μέχρι να συνέλθουν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού ακόμη κι όλα πάνε κατ᾽ευχήν και τον Μάιο αρχίσει να περιορίζεται η εξάπλωσή του.

Ο «Ηνίοχος 2020» επρόκειτο να πραγματοποιηθεί περίπου στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

ΠΗΓΗ