Ετοιμάζεται για πλήρη σύγκρουση η Αίγυπτος – “Θωρακίζει” τη Λιβύη απέναντι στους Τούρκους


“Βαποράκι” της Άγκυρας η Τυνησία

Οστρατηγός Mohamed Al-Duwiri, εμπειρογνώμονας άμυνας και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Αιγυπτιακού Κέντρου Σκέψης και Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, και ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον Al-Duwiri,η Αίγυπτος «παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά και σχολαστικά, λαμβάνει όλα τα μέτρα  και παρεμβαίνει αποτελεσματικά όποτε είναι απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην εκπομπή Al-Tasi’ah στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Al-Duwiri ανέφερε ότι υπό το φως των εξελίξεων και της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη, είναι  σημαντικό να εκφράσουμε την αιγυπτιακή άποψη.

«Η Αίγυπτος προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη Λιβύη και να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης να δημιουργήσει ένα εθνικό κράτος που θα ανακτήσει το περιφερειακό του καθεστώς, την εδαφική ακεραιότητα και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του», τόνισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι όλες οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη έχουν επηρεάσει αρνητικά την χώρα, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει τον λιβυκό στρατό που πολεμά τους τρομοκράτες και τους Σύρους μισθοφόρους.

Επανέλαβε επίσης τη σημασία της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Μέσω Τυνησίας τα τουρκικά όπλα θα μεταφέρονται στην Λιβύη.


Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την τηλεφωνική κλήση μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Τυνησίας Imad Al-Hizqi και του Τούρκου ομολόγου του, Khulusi Akar, η οποία προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στη Λιβύη και την Τυνησία, ο τελευταίος ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας θαλάσσιας γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι της Σφαξ (Τυνησία) με  το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Τυνησίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 25 Απριλίου 2020, ότι θα ξεκινήσει μια νέα θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει το λιμάνι της Σφαξ και το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περαιτέρω τη ροή αγαθών μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Muhsin al-Nabti, ηγέτης του Τυνησιακού Λαϊκού Ρεύματος, ανέμενε ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Τυνησίας Imad Al-Hizqi και του Τούρκου ομολόγου του, Khulusi Akar, είχε να κάνει με την ευμετάβλητη κατάσταση στη δυτική Λιβύη λόγω της τουρκικής υποστήριξης στις πολιτοφυλακές.

Ο ηγέτης του Τυνησιακού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι υπάρχει όμως σαφώς επιβολή της τουρκικής ατζέντας στην Τυνησία, χαρακτηρίζοντας τη θέση της χώρας του έναντι της Λιβύης ως «ύποπτη».

«Η θέση της Τυνησίας απέναντι στην Λιβύη είναι ύποπτη, μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία, και τα κρυφά κεφάλαια που συμφωνήθηκαν με τον Τυνήσιο πρόεδρο.

Η Τουρκία αγνοεί το διεθνές εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Λιβύη για την προμήθεια όπλων, και στέλνει όπλα, μισθοφόρους και Τούρκους στρατιώτες στην Τρίπολη για να πολεμήσουν παράλληλα με την παράνομη κυβέρνηση της Τρίπολης”, τόνισε ο ίδιος.

Με λίγα λόγια αυτό που μας λέει ο Τυνήσιος πολιτικός είναι ότι ο Ερντογάν θα μεταφέρει πιθανόν τα όπλα στην Τυνησία και από εκεί αυτά θα μεταφέρονται στην Τρίπολη, ως “είδη πρώτης ανάγκης”, για να γλιτώσει το εμπάργκο.

Η Αίγυπτος και οι λοιποί παρακολουθούν και είναι σε εγρήγορση για τα σχέδια αυτά που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ