Ο Ερντογάν σταμάτησε να μισθοδοτεί τη Φαϊλάκ αλ Ραχμάν επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει στη Λιβύη


Η Τουρκία σταμάτησε να χρηματοδοτεί την ισλαμική οργάνωση Φαϊλάκ αλ Ραχμάν (Λεγεώνα αλ Ραχμάν) στη βόρεια Συρία, μετά την άρνησή της να στείλει άνδρες της να πολεμήσουν στη Λιβύη, μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR). Η συγκεκριμένη οργάνωση παλαιότερα χρηματοδοτούνταν από το Κατάρ.

Η Φαϊλάκ αλ Ραχμάν, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένοπλη οργάνωση του πολιτικού ισλάμ, αρνούμενη τον χαρακτηρισμό της «τζιχαντιστικής», προκάλεσε την οργή της Άγκυρας όταν αρνήθηκε να στείλει άνδρες της στη Λιβύη για να υπερασπιστούν (ως μισθοφόροι) το ισλαμικό καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Φαϊλάκ αλ Ραχμάν αρχικά πολεμούσε τη συριακή κυβέρνηση στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού (Ανατολική Γούτα) και στην πόλη Χομς.

Ύστερα από συνθήκες παρέδωσε τα εδάφη που ήλεγχε στην κυβέρνηση και οι δυνάμεις της μεταφέρθηκαν στη βορειοδυτική Συρία, όπου τέθηκαν υπό τουρκική διοίκηση.


Την αναστολή της μισθοδοσίας των ανδρών της Φαϊλάκ αλ Ραχμάν φέρεται να εισηγήθηκε στην τουρκική στρατιωτική διοίκηση η ηγεσία του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, που «διαδέχτηκε» τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και παριστάνει τον «αντάρτικο» αντικαθεστωτικό στρατό της Συρίας.

Ο αυτοαποκαλούμενος Συριακός Εθνικός Στρατός πρόκειται για ένα παραστρατιωτικό συνασπισμό τουρκμενικών και ισλαμιστικών οργανώσεων που λειτουργεί ως άτακτο νεο-οθωμανικό ασκέρι.

Να σημειωθεί εδώ ότι, άνδρες της Φαϊλάκ αλ Ραχμάν ατομικά έχουν καταταγεί για την νεο-οθωμανική εκστρατεία του Ερντογάν στη Λιβύη. Πρόκειται όμως για μεμονωμένα περιστατικά.

Πάντως, μετά την αρχική στρατολόγηση από το καθεστώς Ερντογάν, στις αρχές του έτους, κάποιων χιλιάδων τζιχαντιστών και ισλαμιστών από τη βόρεια Συρία και τη μεταφορά τους στη Λιβύη, το τελευταίο διάστημα όλο και λιγοστεύουν εκείνοι που κατατάσσονται για το μέτωπο της Λιβύης.

Ίσως το τουρκικό καθεστώς να μη δίνει τους μισθούς που έταξε στους ενόπλους, ούτε τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε στις οικογένειες των πεσόντων.

Κανείς δεν πολεμά δωρεάν για τον Ερντογάν και το Κατάρ.

ΠΗΓΗ