Διεθνή ΜΜΕ προδιαγράφουν τον γεωπολιτικό ''θάνατο'' της Τουρκίας: ''Θα ακυρωθεί η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης''


Ρωσικά, Αραβικά & Αμερικανικά ΜΜΕ ''πυροβολούν'' τους σχεδιασμούς της Άγκυρας

Γιώργος Μοτσάκος

ξένος τύπος γράφει ότι η Κύπρος είναι στο επίκεντρο των τουρκικών επιδιώξεων για το επόμενο διάστημα και θα μετατραπεί σε  ένα ακόμη “καυτό σημείο” για την Άγκυρα προμηνύοντας προφανώς νέες εξελίξεις. 

“Η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη «καυτό σημείο» εκτός αυτών σε Συρία και Λιβύη'', γράφουν ρωσικά, Αραβικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Al-Monitor, η Κύπρος κινδυνεύει να γίνει μια περιοχή ανάφλεξης μετά και την άρση του του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

Το γεγονός είναι ότι μετά από αναφορές για την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγηθήκαμε σε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μόνο που οι προτεραιότητες της Δύσης έχουν πλέον αλλάξει.

Σύμφωνα με το The Hill, η Άγκυρα προσπαθεί να αντισταθεί στα σχέδια για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου βάσει του νόμου εταιρικής σχέσης της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας που εγκρίθηκε το 2019 από το Κογκρέσο.

Ειδικά μετά την κοινή υπογραφή των πρωθυπουργών του Ισραήλ, της Ελλάδας και του προέδρου της Κύπρου στις αρχές Ιανουαρίου 2020 για την εφαρμογή σχεδίων που αφορούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med στην Ανατολική Μεσόγειο, η όλη κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και είναι σαφώς κατά της Άγκυρας.


Ως αποτέλεσμα τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει έναν σοβαρό αριθμό εμποδίων όπως:

- Εγκατάλειψη των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία και αλλαγή πολιτικής σχετικά με τους Σύρους Κούρδους

- Άρνηση αγοράς και ενεργοποίησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400

- Ακύρωση της ναυτιλιακής συμφωνίας με τη Λιβύη για την δημιουργία κοινής ΑΟΖ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα κατανόησε όλα αυτά τα βήματα ως προσπάθεια της Ουάσινγκτον να δημιουργήσει ένα άλλο «καυτό σημείο» στην περιοχή αυτή μετά τη Συρία και τη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο στην Α.Μεσόγειο  τόσο τους εταίρους του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Ελλάδα, όσο και τις ΗΠΑ, καθώς και το Ισραήλ, με το οποίο είχε κάποτε στενούς δεσμούς. 

Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα Habertürk αναφέρει ότι "προς το παρόν, κανείς δεν είναι στο πλευρό της Άγκυρας".

Αυτό που έχει εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση είναι επίσης το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει επιρροή στον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων  Μουσταφά Ακιντζί, πείθοντάς τον ότι με τη βοήθεια του ΟΗΕ θα ενωθεί ξανά η Κύπρος.

Με λίγα λόγια έχουμε αυτήν την περίοδο ένα τεράστιο παιχνίδι γεωπολιτικής ισχύος στην Α.Μεσόγειο, το οποίο το καθορίζει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med καθορίζοντας ταυτόχρονα συμμαχίες και “εχθρούς”.

ΠΗΓΗ