“Σφαλιάρα” στον Ερντογάν: Η Τυνησία που την είχε σίγουρη συμφώνησε με τον Χαφτάρ


Απανωτά τα «χαστούκια» για τον Σουλτάνο

Την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει στην επικαιρότητα της τον κορονοϊό, η κινητικότητα σε Ιντλίμπ και Λιβύη συνεχίζεται Στην Λιβύη όπου στις τελευταίες μέρες συνεχίζονται οι συγκρούσεις, αναφέρεται πως με τα ένοπλα Bayraktar που δόθηκαν από την Τουρκία στις δυνάμεις της Τρίπολης, σκοτώθηκε ο στρατηγός Σαλίμ Ντιριγιάκ που ήταν στέλεχος του Χαφτάρ.

Από την άλλη αναφέρεται πως δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν κάποια σημεία μεταξύ Τρίπολης και Τυνησίας.

Σύμφωνα με την είδηση από τον Independent-τουρκικά, κατά τις συγκρούσεις της 1ης Απριλίου, συνέβη κάτι για πρώτη φορά.
Σε δήλωση των δυνάμεων του Χαφτάρ αναφέρθηκε πως από τουρκικό πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά της Τρίπολης, εκτοξεύτηκε αμερικανικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς RIM-66E κατά ενός ΜΕΑ, χωρίς όμως να βρει τον στόχο του.

Κάποιοι λογαριασμοί στο Τουίττερ, υποστήριξαν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την φρεγάτα TCG Göksu που βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης, αλλά δεν έσκασε.


Στην επίσημη σελίδα των δυνάμεων του Χαφτάρ, παρατίθενται φωτογραφίες του πυραύλου που φέρεται να εκτοξεύτηκε από το τουρκικό σκάφος αλλά δεν εξερράγη.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος αναφέρεται πως έχει βεληνεκές 45 χλμ και υψόμετρο 25 χλμ.
Στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στον Independent, ανέφερε πως ο πύραυλος RIM-66E, εδώ και πολλά χρόνια έχει αποσυρθεί από τις ΗΠΑ.
Αλλά ακόμη χρησιμοποιείται από Τουρκία, Ισπανία και Αίγυπτο στις φρεγάτες τύπου FFG-7.

Σε μια άλλη κρίσιμη εξέλιξη, ο Αχμέτ Ελ Μισμαρί –εκπρόσωπος του Χαφτάρ σ δήλωση του είπε πως ¨Σύντομα θα κάνουμε από κοινού επιχειρήσεις με την Τυνησία για την προστασία των συνόρων¨.
Η Τουρκία για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, είχε ζητήσει βάση από την Τυνησία, αλλά το αίτημα εκείνο δεν έγινε δεκτό.

ΠΗΓΗ