Ηνωμένο Βασίλειο: Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια


Στις 22 Απριλίου, ο ιρανικός στρατός ανέφερε πως ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος Noor (Light) είχε τοποθετηθεί επιτυχώς σε τροχιά που βρίσκεται 425 χιλιόμετρα (624 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης, χρησιμοποιώντας τον αερομεταφορέα Qassed (Envoy).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αμφισβήτησε τη συμμόρφωση της εκτόξευσης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

“Ο ιρανικός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε στις 22 Απριλίου είναι δεν συμβιβάζεται με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Οι αναφορές ότι το Ιράν πραγματοποίησε δορυφορική εκτόξευση – χρησιμοποιώντας τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων – προκαλούν σημαντική ανησυχία και δεν συνάδουν με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

“Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ιράν να μην συνεχίσει καμία δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιασμένους να είναι σε θέση να φέρουν πυρηνικά όπλα. Το Ιράν οφείλει να τηρήσει αυτόν τον κανόνα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


«Εμείς και οι εταίροι μας, έχουμε σημαντικές και μακροχρόνιες ανησυχίες για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, το οποίο αποσταθεροποιεί την περιοχή και αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» τόνισε.

Το Ιράν τοποθέτησε με επιτυχία τον πρώτο στρατιωτικό δορυφόρο του σε τροχιά νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Τον Ιανουάριο του 2019, το Ιράν απέτυχε να τοποθετήσει δορυφόρους σε τροχιά. Αυτή η απόπειρα καταδικάστηκε και από ορισμένα δυτικά έθνη, τα οποία πιστεύουν ότι οι ενέργειες του Ιράν παραβιάζουν το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε το 2015 για να υποστηρίξει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και αρκετά δυτικά άλλα έθνη, θεωρούν άμεσα εφαρμοστέο το ψήφισμα για την εκτόξευση τέτοιων πυραύλων από το Ιράν. Ταυτόχρονα, η Ρωσία τόνισε ότι το ψήφισμα δεν είναι “δίκαιο” καθώς καλεί μόνο το Ιράν να αποφύγει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Sputnik – Απόδοση |ET| Press
Για τα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ