«Κάποιος ήταν ηλίθιος»: Ο Τραμπ επιμένει πως ο κορονοϊός διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της θεωρίας που έχει διατυπώσει, ότι ο κορονοϊός εξαπλώθηκε μετά από πιθανό ατύχημα στο ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, στην Κίνα.

«Κάτι συνέβη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Πέμπτη για τη θεωρία του σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού.

«Πιθανότατα ήταν ανικανότητα. Κάποιος ήταν ηλίθιος» πρόσθεσε αναφερόμενος στα σενάρια περί διαρροής του κορονοϊού από το εργαστήριο.

ΗΠΑ κατά Κίνας – Διαψεύδει το Πεκίνο
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι «έκρυψε» το ξέσπασμα της πανδημίας, ισχυριζόμενος ότι ο κορονοϊός ήταν αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο της Γουχάν, κάτι που διαψεύδουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις πως ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα. Κατηγόρησε εξάλλου εκ νέου την Κίνα ότι συγκάλυψε το ξέσπασμα του ιού στη Γουχάν.


Από την πλευρά του, το Πεκίνο διέψευσε εκ νέου τις αμερικανικές αιτιάσεις. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσουνίνγκ είπε πως ο κ. Πομπέο δεν διαθέτει στοιχεία. «Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να απασχολεί επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, και όχι πολιτικούς που ψεύδονται για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς» σημείωσε.

Πάνω από 260.000 νεκροί
Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο που αποδίδονται σε επιπλοκές του νέου κορονοϊού, πλησιάζουν τους 264.000 σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί περίπου 3,77 εκατ. κρούσματα κορονοϊού.

ΠΗΓΗ