Το Ιράν μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ




Αποκαλυπτικές δορυφορικές φωτογραφίες

Πληροφορίες και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ιράν μετέφερε στη Συρία ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους προκαλώντας συναγερμό στην ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη κατάφερε να προκαλέσει τον φόβο του Τελ Αβίβ, με τη μεταφορά πυραύλων Fateh-110  στη Συρία οι οποίοι έχουν εμβέλεια 300 χλμ.

Οι χρήστες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μελετούν με ενδιαφέρον μια φωτογραφία αυτού του ιρανικού πυραύλου στερεών καυσίμων μονού σταδίου, της κατηγορίας εδάφους-εδάφους από τη Συρία, ο οποίος επέζησε παρά τις επιθέσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας IDF πριν μερικές ημέρες.

Υποτίθεται ότι αυτοί οι πύραυλοι βρίσκονται ήδη στα νοτιοδυτικά της χώρας στα υψίπεδα του Γκολάν, πράγμα που σημαίνει, στην περίπτωση αυτή, μπορούν να επιτεθούν σε στόχους ακόμη και στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ.

Τονίζεται ότι μιλάμε για 4ης γενιάς πυραύλους που φέρουν περισσότερο ωφέλιμο φορτίο και έχουν εμβέλεια που υπερβαίνει τα 300 χλμ.

Αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2020 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Μάρτυρας Σουλειμανί‘ όταν το Ιράν ξεκίνησε μια πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Με τη σειρά του, το Ισραήλ μελετά δορυφορικές εικόνες υπόγειων αποθηκών των ιρανικών πυραύλων που ανακαλύφθηκαν στη Συρία, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι μυστικές υπηρεσίας της χώρας.

Είναι γνωστό ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που κινήθηκε από Τεχεράνη προς Συρία, προσγειώθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim για να αποφύγει τυχόν αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ.

Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια περίπτωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Al-Masdar News, που καλύπτει γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τη συριακή επαρχία Latakia, το αεροσκάφος εκφόρτωσε οπλικά συστήματα στην ρωσική βάση Hmeimim.

Μια πηγή στη Δαμασκό τόνισε ότι ο λόγος για αυτό το βήμα ήταν η ανάγκη αποφυγής ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, οι οποίες στο παρελθόν είχαν στοχεύσει ακόμα και το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Σύμφωνα με την AMN, στη Συρία, στην επικράτεια της οποίας ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται εδώ και 8 χρόνια, αυτές οι πρακτικές είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά όταν πρόκειται για στρατιωτικό φορτίο και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ταυτόχρονα, το Τελ Αβίβ δεν κρύβει το γεγονός ότι ακολουθεί κάθε βήμα του Ιράν στη Συρία ενώ χτυπά όπου βρει τη Χεζμπολάχ η οποία αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουλίου 2016 που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο με την οργάνωση Χεζμπολάχ, αυτή θα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους αμάχων» στο Ισραήλ.



Η Χεζμπολάχ έχει μεταξύ άλλων απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε δεξαμενές αμμωνίου στη Χάιφα, κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τους τελευταίους μήνες η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των επιθέσεων της στο συριακό έδαφος εναντίον κυρίως της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» η οποία διαθέτει πλέον σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.





ΠΗΓΗ