ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Γερμανικοί Οίκοι οικονομικών αναλύσεων, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, προβλέπουν για το 2020 την ολοκληρωτική κατάρρευση των οικονομιών τριών κρατών και αυτά είναι : Αργεντινή, Γεωργία και το τρίτο, η Τουρκία.

Ειδικά για την Τουρκία, που μας ενδιαφέρει άμεσα, οι βασικότεροι λόγοι της κατάρευσης που αναλύονται από το γερμανικό Ινστιτούτο, Scope Ratings, καθώς και τον γνωστό Γερμανό Οικονομολόγο, Frank Stocker στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, με ένα χαρακτηριστικό άρθρο με τον τίτλο, «Τα μοιραία λάθη του Ερντογάν φέρνουν την κατάρρευση της Τουρκίας», είναι τρεις :

1) Δραματική εξάντληση των συναλλακτικών αποθεμάτων που συνδέεται και με την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, γεγονός που φέρνει χιλιάδες τουρκικές εταιρίες στα πρόθυρα της πτώχευσης. Όπως αναφέρεται οι άμεσες οικονομικές υπερχρεώσεις της Τουρκίας ανέρχονται στα 123 δις δολάρια, ενώ τα αποθέματα είναι μόλις στα 88 δις.


2) Βασικά λάθη της οικονομικής  πολιτικής του Ερντογάν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Κορονοϊού, που έπληξαν την τουρκική οικονομία καίρια. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομικό αναλυτή, Wofgang Kiener, της Bayern LB, η εμμονή του Ερνογάν να στηρίζει συνεχώς την λίρα έναντι του δολαρίου ρίχνοντας στην αγορά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος, έφερε την δραματική συρρίκνωση των αποθεμάτων.

3 Άμεση εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από Κατάρ και Κίνα. Σύμφωνα με τον Dennis Shen, του Οίκου Αξιολόγησης, Scope Ratings, η άμεση εξάρτηση τη τουρκικής οικονομίας από επενδύσεις και κυρίως δάνεια από το Κατάρ αλλά και την Κίνα, που έχουν κοπεί λόγω των διεθνών εξελίξεων, είναι άλλος ένας λόγος που επιδεινώνει τα οικονομικά μεγέθη και φέρνει την χώρα στο χείλος της καταστροφής, ενώ θεωρείται αναπόφευκτη η συνέχεια της πλήρης κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα, τότε η ίδια η χώρα θα καταρρεύσει με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr