Σύγκρουση στη θάλασσα προανήγγειλε ο Ακάρ – Κατηγορεί την Ελλάδα ότι «προκαλεί στο Αιγαίο»Μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για νέο μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα μετά την πανδημία, σειρά στις προκλήσεις πήρε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ να αναφέρει σε δηλώσεις του από την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» ότι οι Έλληνες προκαλούν (!) στο Αιγαίο.

Το… αποκύημα της φαντασίας του Ακάρ αποτυπώθηκε στις εξής δηλώσεις:

«Παρά τις προσπάθειές μας, την κατανόηση και την υπομονή μας σε σχέσεις καλής γειτονίας, δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε την παρενόχληση στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

»Πρόκειται για πολύ σοβαρή πρόκληση. Δεν υπάρχει όφελος γι ‘αυτούς (σ.σ.: τους Έλληνες)».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε:

«Στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου, το οποίο αγνοεί την Τουρκία.

»Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο.

»Επιθυμούμε λύσεις που συμβαδίζουν με το διεθνές Δίκαιο, τις ειρηνικές μεθόδους και τις πολιτικές λύσεις.

»Όμως, το να υποστηρίζουμε τις συμφωνίες, τις συμβάσεις και τις συνθήκες δεν είναι δείγμα αδυναμίας.

»Πρέπει να τονίσουμε δεν πρέπει να θεωρηθεί απειλή πως για να υποστηρίξουμε τα ενδιαφέροντα, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια» τόνισε ο Ακάρ από τη ναυτική βάση του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

Πρόκληση και από Τσαβούσογλου
Μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρχει πάλι μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αττάλειας.

Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική που επιλέγει η Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε κεκαλυμμένη απειλή, δηλώνοντας ανοιχτά ότι μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα υπάρξει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα.


«Λόγω της πανδημίας η ροή των μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και να ξαναπάνε εκεί.

»Και δεν το λέω ως απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το προσφυγικό είναι θέμα κοινό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας σε απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες, επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και σε συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας:

«Στείλαμε το μήνυμα ότι αν πείτε με αφορμή την πανδημία πως δεν χρειάζεστε την Τουρκία, να ξέρετε ότι η πανδημία θα τελειώσει, αλλά το προσφυγικό θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

»Και μην χτυπήσετε τότε την πόρτα μας.

»Εμείς αποβλέπουμε στην καλή συνεργασία, όπου όλοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι Γερμανοί και Ρώσοι θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, εν μέρει λόγω της επιτυχημένης, όπως σημείωσε, διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες όσον αφορά την πανδημία, η Τουρκία ξεχωρίζει όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.

»Οι τουρίστες θέλουν να έρθουν γι’ αυτό το λόγο.

»Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τους φέρουμε εδώ, πρέπει να μπορούν οι άνθρωποι να ξανάρθουν στην Τουρκία για διακοπές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ξεκινήσει εκ νέου τις διεθνείς πτήσεις και συνεργάζεται γι’ αυτό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη Ρωσία.

«Μίλησα δύο φορές με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

»Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν στη χώρα μας».

ΠΗΓΗ