Το "μυστικό" ρωσικό όπλο της Κύπρου απέναντι σε απόπειρα τουρκικής απόβασης




Εκτενές ρεπορτάζ ρωσικής εφημερίδας για τα T-80 της ΕΦ

Μεγάλη ρωσική εφημερίδα αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ για την πρόσφατη άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τη χρήση αρμάτων μάχης T-80, κατά πιθανής εχθρικής αποβατικής δυνάμεως ως πάρα πολύ σημαντική.

Ρώσοι αμυντικοί εμπειρογνώμονες γράφουν στην εφημερίδα ότι τα κυπριακά άρματα μάχης εκτόξευσαν ειδικούς μίνι-πυραύλους κατά “ναυτικών στόχων” (προσομοιώνοντας έτσι απόκρουση πιθανής τουρκικής αποβατικής ενέργειας). 

“Τα ρωσικά άρματα μάχης T-80U και T-80UK αποτελούν επί του παρόντος τη βάση της θωρακισμένης δύναμης της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός ο εξοπλισμός, μαζί με τα οχήματα μάχης πεζικού BMP-3, χρησιμοποιείται ενεργά και συμμετέχει σε ασκήσεις διαφόρων μεγεθών. Πρόσφατα, τα πληρώματα αυτών των αρμάτων μάχης δοκίμασαν τη χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων κατά ναυτικών στόχων.

Επιπλέον, κρίνοντας από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες, οι ναυτική στόχοι εξουδετερώθηκαν ολοκληρωτικά. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πυροβόλο 125 χιλιοστών λείας κάνης, είναι ικανοί να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τόσο αποβατικά πλοία, όσο και αμφίβια θωρακισμένα αποβατικά, άρματα μάχης, αλλά και drone που διενεργούν χαμηλές πτήσεις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κυριότερο είναι η απόσταση όλων αυτών των στόχων να μην υπερβαίνει τα 5.000 μέτρα”, αναφέρουν οι Ρώσοι ειδικοί.

Αυτοί οι ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενοι πύραυλοι θα εξαφανίσουν οποιαδήποτε τουρκικό αποβατικό επιχειρήσει να εξέλθει των κυπριακών ακτών σε απόσταση 5 χλμ. σύμφωνα με οποιαδήποτε σενάριο. Επίσης είναι αποτελεσματικοί ενάντια και σε βαριά θωρακισμένα οχήματα.

Αυτός ο τύπος ρωσικού κατευθυνόμενου πυραύλου TOUR πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ στη Συρία. Επί του παρόντος, παρόμοιοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι παράγονται στην Κίνα και το Ιράν.

Το άρμα μάχης Τ-80 διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα επαναγεμίσεως βλημάτων σε δύο παρτίδες των 28 βλημάτων με ελάχιστη γέμιση τα 7,5 δευτερόλεπτα και μέγιστη τα 19,1, το πυροβόλο του δύναται να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 5.000 μέτρων την ημέρα και 2600 μέτρα την νύχτα απόρροια του θερμικού σκοπευτικού Agava, ενώ  η θωράκιση του είναι 780 χλστ, προστατεύοντας το άρμα μάχης από βλήματα APFSDS και ΗΕΑΤ.

Η παρουσία και η χρήση αυτού του είδους των όπλων στην Εθνική Φρουρά (κατευθυνόμενοι πύραυλοι) σε συνδυασμό με την αγορά πρόσθετων συστημάτων πυραύλων Mistral και Exocet, θα ενδυναμώσει πολύ τις αμυντικές ικανότητες της Κύπρου έναντι των σχεδίων της Άγκυρας.

Μιας Άγκυρας που υλοποιεί επίσημα “αντικατάσταση” του κατοχικού της στρατού στην Κύπρο εν μέσω πανδημίας,αλλά ανεπίσημα πιθανότατα να μεταφέρει επιπρόσθετες δυνάμεις στα κατεχόμενα.



Πρόκειται για τουρκική πρακτική την οποία ακολουθεί πιστά η Τουρκία ειδικά στα κατεχόμενα μεταφέροντας στρατιώτες και συστήματα εδώ και ένα χρόνο σε μεγαλύτερη ένταση, πράγμα που δείχνει μελλοντικά προβλήματα στο νησί.

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου αποβιβάστηκαν 447 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η σπουδή που δείχνει το στυγνό τουρκικό καθεστώς σε συνδυασμό με την παρουσία μονάδων επιφανείας και κατασκοπευτικών αεροσκαφών στην Κύπρο, μας προειδοποιούν για πιθανές νέες προκλήσεις στη Μεγαλόνησο.

Ειδικά τώρα που η Αίγυπτος ετοιμάζεται για εξόρυξη στο σημείο Shorouk του κοιτάσματος Zohr της αιγυπτιακής ΑΟΖ, το οποίο εφάπτεται με την κυπριακή και  η Τουρκία βέβαια δεν αναγνωρίζει.




ΠΗΓΗ