Οριακή η κατάσταση στις ΗΠΑ - Απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκρούσεις - Τηλέφωνο Τραμπ και στο υπουργείο άμυνας


Ν.Τραμπ: «Βιαιότητες 'πλιατσικολόγων' και 'αναρχικών' ατιμάζουν την μνήμη του Τ.Φλόιντ»

Σε "καζάνι που βράζει" μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στις ΗΠΑ, έπειτα από τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd. Η μία μετά την άλλη μεγάλες πόλεις επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, η Εθνοφρουρά της Νινεσότα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για πρώτη φορά από τον Β'ΠΠ, για να επέμβουν και οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.

Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται στην πολιτεία Κεντάκι και ιδιαίτερα στη Λούιβιλ, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκλονίζονται από κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη (Μινεσότα, βόρεια) κατά τη διάρκεια προσαγωγής του από αστυνομικούς. 

Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στη Μινεάπολη

Αστυνομικοί με ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών εφόρμησαν το βράδυ του Σαββάτου εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν από την περιοχή όπου βρίσκεται αστυνομικό τμήμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότα, ο Τιμ Γουόλζ, που κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αποτρέψει μια ακόμη νύχτα ταραχών, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές πως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» εάν παραβίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
 Ως τώρα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, που υποστηρίζονται από μονάδες της Εθνοφρουράς, επεδείκνυαν αυτοσυγκράτηση για να μην επιδεινωθεί περισσότερο το κλίμα, αλλά και επειδή ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωναν.

Καθώς ορισμένες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Φλόιντ τη Δευτέρα έγιναν βίαιες στη Μινεάπολη, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Tim Walz διέταξε 500 άνδρες της Εθνικής Φρουράς να μεταβούν στην περιοχή.

Τραμπ: "Βιαιότητες «πλιατσικολόγων» και «αναρχικών»" 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες Σάββατο, μιλώντας περί έργου «πλιατσικολόγων» και «αναρχικών», τις ταραχές της προηγούμενης νύχτας στη Μινεάπολη, στις διαδηλώσεις.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, όπου παρακολούθησε την αναχώρηση αμερικανών αστροναυτών για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόσθεσε όμως ότι η μνήμη του Φλόιντ «ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος», και να αποδοθεί «δικαιοσύνη», αντί να επικρατεί «χάος».



 Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Άμυνας

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ να εξετάσει τη δυνατότητα αυτή, σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη το βράδυ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο AP ότι οι στρατιωτικές αστυνομικές μονάδες θα σταλούν στη Μινεάπολη βάσει του Νόμου περί εξέγερσης του 1807.

Σύμφωνα με τους όρους του νόμου, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να αναπτύσσει αμερικανικά στρατεύματα σε οποιαδήποτε πολιτεία για να καταστείλει «κάθε εξέγερση, ενδοοικογενειακή βία, παράνομο συνδυασμό ή συνωμοσία».Η στρατιωτική αστυνομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταλεί σε διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη βάσει νόμου που έχει χρησιμοποιηθεί από τις ταραχές του Ρόντνι Κινγκ το 1992, ανέφερε το Associated Press.

Ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μ. Μπους είχε επικαλεστεί τις εξουσίες του Νόμου περί εξέγερσης το 1992, δίνοντας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το πράσινο φως για να διαλύσουν τις ταραχές στο Λος Άντζελες. Η αναταραχή προκλήθηκε από την απαλλαγή αστυνομικών που κατηγορούνταν για υπερβολική βία στη σύλληψη του Ρόντνι Κινγκ.

Το Πεντάγωνο διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει προσωπικό από τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη για ανάπτυξη και επέμβαση εν μέσω των αναταραχών για τη δολοφονία του Φλόιντ από την αστυνομία ενώ ήταν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του AP.

Τρεις μη κατονομασμένες πηγές ανέφεραν στο AP ότι οι στρατιώτες από το Fort Bragg και το Fort Drum αναμένεται να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη εντός τεσσάρων ωρών από την παραλαβή εντολής για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στη Μινεάπολη.