Πως οι S-400 μπορούν να... εκραγούν στα χέρια του Ερντογάν




Ο Σουλτάνος εγκλωβισμένος στην ίδια του την παγίδα

Πέρασε ο Απρίλιος, ο μήνας κατά τον οποίο το ρωσικό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας S-400, που αναπτύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία έχει βγάλει τους πυραύλους από το κουτί ή έχει χρησιμοποιήσει τα ραντάρ τους, με τις φήμες να θέλουν τον Ερντογάν εγκλωβισμένο στο ίδιο του το παιχνίδι.

Πριν από μερικές μέρες σε ένα κείμενο κόλαφο, Τούρκος πολιτικός -ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, Haluk Özdalga- άσκησε δριμεία κριτική στις κινήσεις του σουλτάνου και τον προειδοποίησε πως η ενεργοποίηση των S-400 «θα αλλάξει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Κύπρο» εις βάρος της Τουρκίας. Τα εσωτερικά πυρά στην Τουρκία αυξάνονται με τον Ερντογάν να μην έχει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τους S-400.

Η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει χρόνο και να βρει την άκρη του νήματος για την αποκατάσταση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ και εξασφάλιση των swaps με την Fed, αλλά τα δεδομένα είναι εναντίον της και το καθεστώς Ερντογάν κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένο στην «φάκα» των S-400.

Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση η οποία προϋπήρχε και απλώς γιγαντώθηκε με τον κορονοϊό ,αλλά είναι δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν θα κρατήσει ως τελευταία των τελευταίων επιλογή , την προσφυγή στο ΔΝΤ το οποίο φυσικά κάθε άλλο παρά είναι έτοιμο να προσφέρει χωρίς όρους βοήθεια στην Τουρκία η οποία πιθανόν μάλιστα να μην μπορεί να καλύψει τις σημερινές δραματικές ανάγκες της χώρας.



Όμως με την χώρα να είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ,με ανάπτυξη και μάλιστα με επιδεικτικό τρόπο των σχέσεων με την Ρωσία και τον Β. Πούτιν, η αντιϊσραηλινή ρητορική του Τ. Ερντογάν που έχει ερεθίσει το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον και την απόφαση της Γερουσίας για επιβολή κυρώσεων να επικρέμεται στην Τουρκία για την υπόθεση των S-400 η υπόθεση περιπλέκεται αρνητικά για τον σουλτάνο.

Η Τουρκία ήδη από τα μέσα Απριλίου με συντονισμένες διαρροές έστελνε το μήνυμα ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο ενεργοποίηση της πρώτης παρτίδας των S-400 που έχουν αγορασθεί έναντι 2,5 δισ δολαρίων από την Ρωσία. Η διευκρίνιση των «πηγών» ήταν ότι αυτό συμβαίνει λόγω του κορονοϊού και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξάντλησε τα περισσότερα από τα ξένα αποθέματα της χώρας για να σβήσει τις «πυρκαγιές» που προκλήθηκαν από πολιτικές κρίσεις της δικής του κυβέρνησης, πορεύτηκε προς μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις στην ιστορία της Τουρκίας, και δείχνει να έχει τυφλωθεί από τα νούμερα.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία δωρεάς για να βοηθήσει τα άτομα με χαμηλό εισόδημα που επλήγησαν από την πανδημία κορονοϊού. «Παρηγοριά στον άρρωστο» καθώς τα μέτρα δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα.

Φυσικά, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν οφείλεται μόνο στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400. Η αγορά ήταν ένα από τα πολλά σημαντικά «λάθη» της περιόδου, αλλά ίσως το πιο σημαντικό. Ο Ερντογάν πρέπει να εξηγήσει σε έναν λαό που υποφέρει, πως ξόδεψε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σύστημα που μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

ΠΗΓΗ