Τα «Παιδιά του Περσέα»: Η θρυλική μοίρα 347Μ που τρέμουν οι Τούρκοι


Με το που σκάνε μύτη τα «Παιδιά του Περσέα»… οι Τούρκοι την κοπανάνε!

ΗΦήμη που συνοδεύει τα «Παιδιά του Περσέα της 347 Μοίρας» της 111ΠΜ οτι είναι οι Σκληροί του Αιγαίου, έχει επηρεάσει και τους Τούρκους χειριστές που στην πρώτη Παραβίαση, με το που τους είδαν στο Radar, δεν έκατσαν να το συζητήσουν με τους πρώην Κουρσάρους!

«Σε αυτήν τη Μοίρα έχουν ανδρωθεί μερικά από τα Καλύτερα Γεράκια της ΠΑ που σήμερα θα διδάξουν Τακτική Πολέμου αν χρειαστεί»

Οι Τούρκοι έχουν ακουστά τους χειριστές της 347 Μοίρας που πριν πετάξουν τα υπερσύχρονα F-16C/D Block 50, κυριαρχούσαν στο Αιγαίο με τα θρυλικά A-7H “Corsair II” και έχουν πικρή πείρα τουλάχιστον οι παλαιότεροι των Τούρκων χειριστών

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 1 (1x2F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 2

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 1

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : –

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : –

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό Αιγαίο


Η ιστορία της μοίρας
Η 7η Ιουλίου 1997 αποτελεί την ημερομηνία επαναλειτουργίας της 347Μ, όπου το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό άρχισε την προετοιμασία υποδοχής του νέου οπλικού συστήματος.

Την 25η Ιουλίου 1997 προσγειώθηκαν στην 111ΠΜ τα τεσσέρα πρώτα αεροσκάφη F-16C/D Block 50, των οποίων η παράδοση ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου 1998 με την άφιξη του εικοστού αεροσκάφους της Μοίρας.

Τον Ιανουάριο του 1998 η Μοίρα αξιολογήθηκε από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας με επιτυχία και ανέλαβε τον επιχειρησιακό της ρόλο σε αποστολές αέρος – εδάφους, αέρος – αέρος και στις αποστολές νυκτερινής κρούσης με το σύστημα LANTIRN.

Αποστολή της 347Μ είναι η διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την ανάληψη επιθετικών επιχειρήσεων όποτε απαιτηθεί σύμφωνα με τα υπάρχοντα εθνικά – νατοΐκα σχέδια.

Από επανιδρύσεως η Μοίρα εκπαιδεύει το προσωπικό της, συμμετέχοντας σε εκπαιδεύσεις – ασκήσεις εσωτερικού και εξωτερικού προσδοκώντας την αύξηση της μαχητικής της ικανότητας.

Το 2003 η δύναμη πυρός της 347Μ αυξήθηκε σημαντικά με την παραλαβή των νέων έξυπνων όπλων Laser Bombs και Maverick.

Το Δεκέμβριο του 2005 η Μοίρα αξιολογήθηκε επιτυχώς κατά την αξιολόγηση της 111ΠΜ σαν ΝΑΤΟ IPF (In Place Forces), πετυχαίνοντας άριστη βαθμολογία.

Σήμερα η δυναμική παρουσία της 347Μ στο ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου μαζί με τις λοιπές Μοίρες αναχαίτισης, σε συνδυασμό με την ικανότητά της να επιχειρεί σε ρόλο βομβαρδισμού ημέρα, αλλά ειδικά νύκτα με τα σύγχρονα συστήματα – όπλα που φέρουν τα αεροσκάφη της, την κάνουν να ξεχωρίζει και το προσωπικό της να νιώθει υπερήφανο που υπηρετεί σ’ αυτήν.