Δηλώσεις Στ. Γκίκα για την Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας


Σε τοποθετήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας προχώρησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με συνεντεύξεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι η υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους.

Πρώτον, διευθετήθηκε μεταξύ των δύο χωρών μία εκκρεμότητα 40 σχεδόν ετών, με υποδειγματικό τρόπο. Δεύτερον, η Συμφωνία περνά το πολύ σημαντικό μήνυμα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζει εξάλλου ρητώς το Διεθνές Δίκαιο. Άρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Γκίκας, καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός της Τουρκίας, ο οποίος αποτελεί και βάση του παράνομου Συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Βουλευτής σημείωσε, ότι πρόκειται για θέση που τηρεί μόνο η Τουρκία, καθώς η Διεθνής Κοινότητα «αποδέχεται το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τρίτος σημαντικός λόγος είναι πως με την Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας έγινε η αρχή για να διευθετηθούν οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και με άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην Αίγυπτο, την οποία θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Στέφανος Γκίκας εστίασε στο γεγονός ότι «την παρούσα περίοδο η Αίγυπτος έχει ομόρροπα συμφέρονται με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές εξαιτίας της εμπλοκής της στην Λιβύη.»  

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει και το σενάριο της τμηματικής χάραξης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Εκτίμησε πως και αυτή η περίπτωση, θα συνιστούσε τεράστια διπλωματική επιτυχία, διότι θα καταργούσε εν τοις πράγμασι το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. «Μία ματιά στο χάρτη εξηγεί γιατί ισχύει αυτό. Το θαλάσσιο σύνορο Αιγύπτου – Λιβύης προεκτεινόμενο τέμνει την Κρήτη. Συνεπώς, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που βεβαίως θα συμπεριλαμβάνει την Κρήτη, καταργεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.»

Σε ότι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Γκίκας θεώρησε δεδομένο πως αυτό θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ