Τσαβούσογλου για Λιβύη: «Θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις τουρκικές επιθέσεις – Κατάπαυση πυρός μόνο αν υποχωρήσει ο Χάφταρ»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τουρκικών θέσεων στη βάση αλ Βατίγια και τόνισε ότι θα πληρώσει όποιος ευθύνεται για αυτές, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι κυβέρνηση Σάρατζ δεν θα κάνει πίσω αν ο Χαφτάρ δεν αποσύρει τις δυνάμεις του.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, τη στιγμή που η Δύση καλεί σε κατάπαυση πυρός, τήρηση του εμπάργκο όπλων και τέλος των ξένων παρεμβάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία παραμένει στη θέση της, στηρίζοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ, με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διαμηνύει ότι θα συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός μόνο αν στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, αποσύρει τις δυνάμεις του από τα κεντρικά και δυτικά σημεία της χώρας.

Ο Τσαβούσογλου, είπε χαρακτηριστικά στους Financial Times ότι ο Σάρατζ θα διατηρήσει την επιθετική του στάση απέναντι στον Χάφταρ, αν ο δεύτερος δεν κάνει πίσω, αποσύροντας τον στρατό του από το λιμάνι της Σύρτης και την αεροπορική βάση Τζούφρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Άγκυρα θα τον στηρίξει στους όρους που αυτός θα θέσει για κατάπαυση πυρός, ενώ όσον αφορά στις επιθέσεις που δέχτηκαν τα τουρκικά στρατεύματα, στη βάση αλ Βατίγια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όποιοι ευθύνονται θα το πληρώσουν.