Κεχριές: Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Κεχριές: Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία - Τραυματίστηκε πυροσβέστης


H φωτιά που έχει πλήξει τις Κεχριές από χθες δεν λέει να κοπάσει και πλέον οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού έχει χαθεί ο έλεγχος με αποτέλεσμα να εκκενωθούν αρχικά ο οικισμός Δράσσα και μία κατασκήνωση στο Σοφικό κι εν συνεχεία και το Ρυτό Κορινθίας, καθώς οι φλόγες φθάνουν απειλητικά στην περιοχή. Η κατάσταση είναι δύσκολη, λόγω των διάσπαρτων ενεργών εστιών.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Κορινθίων να εκκενωθούν ο οικισμός Δράσσα καθώς και το ράντζο κατασκήνωση «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας.

Νωρίτερα και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις Κεχριές και δεδομένο πως η πυρκαγιά είναι δύσκολη λόγω των δυνατών ανέμων το χωριό Αλαμάνο εκκενώθηκε ξανά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι και πάλι ισχυροί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Ωστόσο, οι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ αλλά οι ριπές μέχρι 7 μποφόρ μπορούν να δημιουργήσουν νέο ισχυρό πύρινο μέτωπο και αυτό είναι που ανησυχεί τους πυροσβέστες. Αυτή την ώρα οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν τη Μονή Αγίου Θεράποντος.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (23/07) αποφασίστηκε να προωθηθεί και η εκκένωση του Σοφικού. Σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων».

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Στην περιοχή Ξυλοκέριζα, ένας πυροσβέστης ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι και με ασθενοφόρο διακομίστηκε  στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Ερευνώνται καταγγελίες για εμπρησμό

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος: «Κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

Ενεργοποιείται το Copernicus για την παρακολούθηση της φωτιάς

Παράλληλα, εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σκοπός της εντολής είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες του Copernicus θα δοθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.