Στρατηγός Ηλ. Λεοντάρης: «Έτοιμοι να κάνουν τα όπλα να “κελαηδήσουν” οι Έλληνες στρατιώτες»Είναι έτοιμες οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για πόλεμο; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο τέως διοικητής της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

«Η λέξη πόλεμος αφορά στο κράτος», ξεκαθάρισε ο κ. Λεοντάρης. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι έτοιμες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του πολέμου. Αυτό θα το  κάνουνε».

Παλαιότητα οπλικών συστημάτων
Απαντώντας σε ερώτημα για την παλαιότητα των οπλικών συστημάτων τόνισε: «Είναι άλλο πράγμα να θέλουμε να έχουμε καλύτερα οπλικά συστήματα πιο βελτιωμένα μεγαλύτερης τεχνολογίας κλπ. Αυτό που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις σήμερα είναι αυτά που έχουν στα χέρια τους να τα έχουν λειτουργικά, να τα έχουν διαθέσιμα και κυρίως να έχουν το προσωπικό που τα χειρίζεται έτοιμο να τα χρησιμοποιήσει.

Αυτό νομίζω δεν πρέπει να έχει αμφιβολία κανένας Έλληνας και κανένας αδελφός στην Κύπρο. Αυτά που έχουν μπορούν να τα κάνουν να “κελαηδήσουν”».

Η Αγία Σοφία είναι το main event
Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία και στην αυριανή φιέστα που ετοιμάζει ο Ερντογάν, ο κ. Λεοντάρης, εκτίμησε ότι, το μεγάλο γεγονός για τον Ερντογάν είναι η Αγία Σοφία και δεν θα διακινδυνεύσει να στρέψει την προσοχή αλλού, κινώντας το Ορούτς Ρέις.

Ερωτηθείς για το πού το πάει ο Ερντογάν, ο κ. Λεοντάρης εκτίμησε πως «έχει βάλει το νερό στο αυλάκι. Έχει κάνει τις κινήσεις του. Δεν τον ενδιαφέρουν και πολύ οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τον ενδιαφέρει να περάσουν οι αγωγοί από την Τουρκία».

Η proactive στάση της Ελλάδας και η αποφασιστικότητα
«Εμείς λέμε ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι χαραγμένη από χρόνια. Εμείς λέμε ότι η Τουρκία έχει την ίδια πολιτική ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει. Εμείς τα λέμε αυτά. Εμείς λοιπόν αφού τα λέμε αυτά και εννοείται ότι ξέραμε καλά τον αντίπαλο, θα έπρεπε να καταστρώσουμε το δικό μας σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχει ο εντός ή εκτός παρενθέσεως αντίπαλος», ανέφερε.

«Καταλάβαμε ότι η πολιτική της ψυχραιμίας και του κατευνασμού δεν αποδίδει και θα πρέπει να ασχοληθούμε και με διαφορετικές τακτικές. Είδαμε μια πιο αποφασιστική κίνηση. Είτε σε ότι αφορά στις ένοπλες δυνάμεις με την ενεργοποίηση τους με την έξοδο τους από τις βάσεις. Μια proactive κίνηση, σε σχέση από το να ακολουθούμε τα γεγονότα».

Επίσης ο κ. Λεοντάρης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως σε αυτή την κρίση «μιλούν αυτοί που έχουν αρμοδιότητα και αυτοί που έχουν ευθύνη».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Λεοντάρης στον Flash 99.4