«Τύμπανα πολέμου» στη Λιβύη - Αλ Σίσι: Δεν θ΄αφήσουμε η Λιβύη να γίνει άντρο τρομοκρατίας ακόμη κι αν χρειαστεί να επέμβουμε στρατιωτικά


Όπως μεταδίδουν οι New York Times, μετά από συνάντησή του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με ηγέτες διαφόρων λιβυκών φυλών, ο εκπρόσωπος του προέδρου ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος στοχεύει να στηρίξει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού

Την ακόμη πιο άμεση παρέμβαση του Καΐρου στον εμφύλιο της Λιβύης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακεί η χώρα του.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, μετά από συνάντησή του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με ηγέτες διαφόρων λιβυκών φυλών, ο εκπρόσωπος του προέδρου ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος στοχεύει να στηρίξει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού.

«Βασικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου είναι να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού για να πετύχει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Σίσι στους λίβυους εκπροσώπους.

Το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου
Σημειώνεται πως το Κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε τη Δευτέρα επισήμως τον στρατό της Αιγύπτου να παρέμβει στη χώρα, προκειμένου να αποκρούσει την «τουρκική εισβολή και κατοχή».

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας» με ανακοίνωση που διένειμε.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο, δεν έχουν πάψει να υποχωρούν τους τελευταίους μήνες, με την ευρείας κλίμακας επιχείρηση που είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019 για να κυριεύσουν την Τρίπολη να αποτυγχάνει.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια» πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο» κατέληγε η ανακοίνωση.