Το τουρκικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν άντεξε ούτε 48 ώρες στη Λιβύη


Το τουρκικό ανάλογο του ρωσικού αντιπυραυλικού συγκροτήματος «Pantsir-S» μπόρεσε να αντέξει στη Λιβύη λιγότερο από 48 ώρες.

Μαχητικά αεροσκάφη και  βομβαρδιστικά κατέστρεψαν τα τουρκικά συγκροτήματα ACV-30 Korkut, τα οποία στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκαν ως ανάλογα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων άμυνας Pantsir-S, μόλις 48 ώρες μετά την εγκατάστασή τους στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια της Λιβύης. 

Το χτύπημα, κρίνοντας από τα διαθέσιμα στοιχεία, προκλήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, και πιθανώς από βομβαρδιστικά Su-24, και παρόλο που τα συγκροτήματα ACV-30 Korkut υποτίθεται ότι προστατεύουν τα τουρκικά μαχητικά που εδρεύουν εκεί, καταστράφηκαν από την αεροπορική επίθεση.

«Μετά την καταστροφή των τουρκικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας MIM-23 Hawk στη Λιβύη, η Άγκυρα ανησυχεί για την ασφάλεια του στρατού της σε αυτήν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Πρόσθετα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση αλ Ουατίγια. Τώρα, στην επικράτεια του κύριου προπύργιου των Τούρκων στη Λιβύη, το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό όπλο Κορκούτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το οποίο στην Τουρκία χαρακτηρίζονταν επανειλημμένα ως  «ανάλογο» του ρωσικού πυραυλικού συστήματος άμυνας Pantsir-C1, παρά το γεγονός ότι το πυραυλικό σύστημα είναι οπλισμένο μόνο με πυροβόλα και δεν έχει πυραύλους, - αναφέρει η ιστοσελίδα "Reporter".

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ειδικών είναι το γεγονός ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του ACV-30 Korkut, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ραντάρ, τα οποία υποτίθεται ότι ανιχνεύουν ικανοποιητικά μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά από απόσταση αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε από κοντινή απόσταση και, ως εκ τούτου, υπάρχει η υπόθεση ότι τα μαχητικά, χρησιμοποιώντας το σύστημα πυραύλων «Talisman», απλώς «τύφλωσαν» τα τουρκικά ραντάρ, και κατόπιν βομβάρδισαν με επιτυχία την στρατιωτική αεροπορική βάση.

ΠΗΓΗ