Με την πονηριά του καραγκιόζη και τη δύναμη πυγμής του Ερντογάν...


Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς; Ο παπάς (η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν) είναι παντού!!!.. Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά μας... Απ' όλα τα σημεία του ορίζοντα το μουσουλμανικό τόξο της σημαδεύει την Ελλάδα. Σημαδεύει εμάς. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με μανία καταδίωξης. Δεν έχει να κάνει με το... εθνικό πλέγμα παράνοιας των Ελλήνων, αλλά με την αλήθεια που κυοφορεί ανησυχητικές εξελίξεις σε βάρος τους, σε βάρος μας, σε βάρος της Μητέρας πατρίδας.

Το χειρότερο όλων είναι ότι οι εστίες της ''πυρκαγιάς'' εκδηλώνονται ταυτόχρονα και εκεί που η Αθήνα τρέχει να σβήσει την πρώτη του covid 19 εξελίσσονται και ξεσπούν τα άλλα μέτωπα που υποβόσκουν, με πρώτα τα ελληνοτουρκικά τα οποία μεγεθύνονται ανάλογα με τις τρέχουσες αποφάσεις της Τουρκίας.

Πάνω, Βόρεια, κάθε επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στα Σκόπια παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, ακόμα κι αν είναι να δοθεί ιατρικός εξοπλισμός, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την αεροπορική βάση που σχεδίαζε να δημιουργήσει εκεί απ' το 2018 η Τουρκία, αν δεν τελεσφορούσεηστρατιωτική βάση τεθωρακισμένων πάνω απ' την Θεσσαλονίκη.

Κάτω, Νότια - από τη Β. Αφρική μέχρι το Ιντλίμπ της Συρίας (όπου κυλάει ποτάμι το αίμα των χτυπημένων απ' τα ρωσικά UAV Τούρκων τζιχαντιστών) ως τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, την Κρήτη και τη Λιβύη - η Άγκυρα βρήκε τον τρόπο να εξαπλωθεί.

Να εξαπλωθεί πατώντας την τελευταία, αφού ξεπέρασε το ''ανάχωμα'' της Ελλάδας μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες δεν του ανήκουν.

Μέρος του εδάφους της Λιβύης - το οποίο ελέγχει ακόμα ο πρωθυπουργός της - είναι και η αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια (η μεγαλύτερη της χώρας), με ορμητήριο την οποία η Τουρκία (σύμμαχος του Σάρατζ στον λιβυκό εμφύλιο) μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην Κύπρο με την αεροπορία της, καθώς θα έχει τον έλεγχο της κεντρικής Μεσογείου από αέρα και θάλασσα, μια που χρησιμοποιεί ήδη ως άτυπη βάση της το λιμάνι της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης.

Ανατολικά, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, η Τουρκία έχει καθημερινή παρουσία με τα πολεμικά, τα αλιευτικά και τα ωκεανογραφικά της στις ''γκριζαρισμένες'' από αυτήν περιοχές του Αιγαίου οι οποίες ξεκινούν απ' την Κρήτη και φτάνουν στο Θρακικό πέλαγος, που αγκαλιάζει παραλιακά απ' τον Νότο την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη.

Τη Θράκη μας, που έχει μπει από νωρίς στον στόχο διεκδίκησης του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαμηνύει δια των τουρκόφρονων προπαγανδιστών της μουσουλμανικής Μειονότητας (Φατίχ Τεζτζάν // Φερούχ Οζκάν και λοιποί θιασώτες της Αυτόνομης Δυτικής Θράκης''...) ότι: ''Η Ντεντέαγατς (Αλεξανδρούπολη) είναι δικιά μας. Η Κομοτηνή είναι τουρκικό έδαφος. Η Ξάνθη είναι τουρκική Επικράτεια...''

Δυτικά, στο Ιόνιο, είχε βάλει απ' τον Μάιο ακόμα πλώρη ο τουρκικός Στόλος, εν αναμονή της ενεργοποίησης της βάσης ''Πασά Λιμάνι'' του Αυλώνα, όπως είχε αποφασιστεί σε παλαιότερη συμφωνία συνεργασίας της Τουρκίας με την Αλβανία.

Την Αλβανία της οποίας την οικονομία στηρίξαμε σε δύσκολες περιόδους μετανάστευσης και, αντί για ευχαριστώ, την ακούσαμε να εκθειάζει τους Τούρκους και να συμμετέχει με το Ναυτικό της στη μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση ''Ασπίδα της Μεσογείου (Akdeniz Kalkanı) τον περασμένο Απρίλιο.

Τον ίδιο μήνα η ανθελληνική κυβέρνηση Ράμα είχε επικυρώσει την προηγηθείσα απόφαση του Φεβρουαρίου (''Σχέδιο συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας στον τομέα της άμυνας για το 2020'') με υπογραφή του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα, που συμφώνησε ότι η χώρα του θα αγοράζει στο εξής τουρκικό αμυντικό εξοπλισμό ο οποίος παράγεται αποκλειστικά από την Τουρκία, καθώς και προϊόντα παραγόμενα 100% απ' αυτήν (τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu).

Σύμφωνα με το ρωσικό Riafan.ru, η στρατιωτική συμφωνία Αλβανίας-Τουρκίας έβαλε απ' την κύρια πόρτα τον ''Οθωμανισμό στα Βαλκάνια''. Όπερ σημαίνει μόνιμους μπελάδες για μας, απ' τη στιγμή που θα έχουν οι Τούρκοι Ναύσταθμο στον Αυλώνα κι εμείς θα κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα της στρατηγικής περικύκλωσής τους.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στα προεόρτια ''θερμού επεισοδίου'' με την Τουρκία, που μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση, θα είμαστε μόνοι απέναντί της, αφού κανείς δεν προσφέρεται για βοήθεια ούτε απ' την ΕΕ (η επικεφαλής της οποίας Γερμανία την έχει ενισχύσει με όπλα αξίας 22,8 εκ. ευρώ) ούτε απ' την Αμερική, αν και μοιράσαμε τα ιμάτιά των εδαφών μας σε βάσεις αμερικανικές ''τελούντες εν απογνώσει''...

Ενδεικτικό παράδειγμα αβεβαιότητας της ''στρατηγικής συμμαχίας'' μας με τις ΗΠΑ, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, είναι το γεγονός ότι το νεότευκτο ''μίνι'' τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (που μπορεί να το δούμε να συντονίζει από τον Αυλώνα τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών στο Ιόνιο) έκανε στις 27 του περασμένου μήνα κοινή άσκηση στο Αιγαίο με το Αιζενχάουερ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, δηλαδή, με το οποίο έκανε αργότερα κοινές ασκήσεις και η δική μας πολεμική αεροπορία, σε μια κίνηση συμβολική ''ίσων αποστάσεων'' των ΗΠΑ, την οποία αναμένεται να τηρήσουν απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία σε περίπτωση σύγκρουσης...

Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, πιεζόμαστε πανταχόθεν στις θάλασσές μας, καθώς δεν είναι μόνο η Τουρκία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και οι χώρες οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα μαζί της. Τη στιγμή μάλιστα που οι δικές μας φίλες και σύμμαχες χώρες (Αίγυπτος-Ισραήλ) δεν εκδηλώνουν διάθεση να μας ενισχύσουν σε περίπτωση σύρραξης.

Με την πρώτη να αποφεύγει να οριοθετήσει ΑΟΖ με εμάς και τη δεύτερη να αποστασιοποιείται απ' την κρίση στην περιοχή που έχει επίκεντρο Ελλάδα και Κύπρο, γιατί δε θέλει να προκαλέσει σε βάρος της την επικίνδυνη και για την ίδια Τουρκία...

Την Τουρκία που της βγήκαν τα ρίσκα κι η επιθετικότητα και τώρα βρίσκεται από θέση ισχύος έχοντας αποκτήσει... ''μπαλκόνι με θέα'' στη Λιβύη, το οποίο θα χρησιμοποιήσει αργά ή γρήγορα εναντίον μας εν όψει της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας και της κυπριακής ΑΟΖ με τη Συρία, πέραν των χρονοδιαγραμμάτων εξορύξεων που θα λάβουν χώρα στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το σχέδιο Ερντογάν για περικύκλωση της Ελλάδας απ' το μουσουλμανικό τόξο βαίνει καλώς, μ' άλλα λόγια, με εμάς να επαγρυπνούμε εν πλω για τυχόν αιφνιδιασμό του, έχοντας αναπτερώσει προς ώρας το ηθικό μας μετά την αεροπορική αναβάθμιση με τα ισραηλινά UAV Herron, τα οποία ήδη έχουν προσγειωθεί στην Σκύρο.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, ανασχηματισμένοι... ημιτελώς για τα μάτια του κόσμου, ετοιμάζονται για κατάδυση διαρκείας στα θολά νερά της Χάγης (αφού προηγηθεί η ''συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν το Φθινόπωρο στο Βερολίνο'', κατά τον Economist), για να θριαμβεύσει πανηγυρικά η ''αρχή του καραγκιόζη'' που μας εμπνέει διαχρονικά (τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας μισά-μισά) υπό τον φόβο της δύναμης της πυγμής του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας...

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)