Κινητικότητα στο τουρκικό ΠΝ; - Επιδιώκουν κρίση στο Αιγαίο

 

Σε ετοιμότητα ελληνική ΠΑ και ΠΝ

Μετά από τις "οργισμένες " δηλώσεις Ερντογάν κατά της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου και την ανακοίνωση ότι “η Τουρκία ξεκινά έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο,γιατί εξαπατήθηκε από τους Έλληνες”, φαίνεται πως υπάχει μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, με επίκεντρο το Αιγαίο.

Δεκάδες τουρκικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή, δημοσιεύοντας ό,τι χρειάζεται για να εντείνεται η κλιμάτωση της έντασης.

Μηνύματα για αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις τουρκικές ναυτικές μονάδες εξήλθαν από τα Στενά με κατεύθυνση νότια ενώ τουρκική κορβέτα που ανήκε στη νατοϊκή δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) αποσπάστηκε και επίσης κινείται με νότια πορεία, προκειμένουν να σπεύσουν “στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο”.

Μπορεί οι πληροφορίες αυτές να είναι αξιόπιστες; Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι επίσημο. Όμως όποιο και να είναι το σκεπτικό του Ερντογάν, θα βρει απέναντί του, τον ελληνικό στόλο, ο οποίος από εχθές το μεσημέρι βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως και μονάδες της ΠΑ, που παρακολουθούν κάθε κίνηση των γειτόνων.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου στον Μπορέλ

Η Τουρκία μπορεί να προσποιήθηκε για λίγο πως έχει καλή θέληση, για διάλογο, όμως το προσωπείο αυτό, δεν άργησε να "πέσει". Όσο και εαν προσπαθούν κάποιοι να πιστεύουν πως μπορεί να αλλάξει ρότα στοχεύοντας στην “ευρωπαϊκή της πορεία”. Έχει αλλάξει εδώ και καιρό δρομολόγιο και αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχε ο Τσαβούσογλου με τον Μπορέλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε με μήνυμα του στο twitter τι είπε στον Μπορέλ:

•Η Τουκία δεν θα καταστεί όμηρος συμφερόντων κάποιων χωρών μελών της ΕΕ. 

•Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για το μεταναστευτικό. 

•Η Τουρκία θα υπερασπίζεται για πάντα τα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο. 



Στην ανάρτησή του, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε τρεις άξονες, με τους οποίους απειλεί η Άγκυρα την Ελλάδα και κατ' εέκταση την Ευρώπη. 

Η απάντηση "χάδι" στην Άγκυρα του Μπορέλ
Στην ανάγκη αποφυγής "μονομερών ενεργειών" αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μάλτα.

Σύμφωνα με όσα γράφει στις αναρτήσεις του στο twitter, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι "οι καλές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες". 

"Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη" προσθέτει.

"Συνέχιση συζητήσεων με Tσαβούσογλου σχετικά με το πώς να αντιστραφούν οι τρέχουσες αρνητικές τάσεις και να βρεθούν τρόποι για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.


ΠΗΓΗ