Πανέτοιμος για τουρκικό αιφνιδιασμό στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος – Στο «μικροσκόπιο» η NAVTEX της Άγκυρας

 Όλα τα σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος.

Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και δη στο Πολεμικό Ναυτικό ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει «τουρκική πονηράδα» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός στο Αιγαίο.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, μερικά 24ωρα μετά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα.

Η Αθήνα θεωρεί δεδομένο πως οι Τούρκοι δεν θα μείνουν απλά στις απειλές και πως είναι θέμα χρόνου να προκύψει νέα κλιμάκωση στο Αιγαίο ή γενικότερα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Μετά τα γεγονότα του Καστελόριζου στα τέλη Ιουλίου και τις απειλές περί απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Oruc Reis», το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει πάψει να βρίσκεται σε συναγερμό.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες ακόμη και για πιθανό απόπλου του «Οruc Reis» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου (εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας) έχουν θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τον ελληνικό στόλο όντας έτοιμο να επαναλάβει ό,τι έκανε την 21 Ιουλίου.

Θυμίζουμε πως μέσα σε περίπου 4 ώρες, το σύνολο του ελληνικού στόλου είχε αναπτυχθεί πλήρως σε θέσεις-«κλειδιά» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο παρακολουθώντας την παραμικρή κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Έτσι και τώρα οι πληροφορίες που θέλουν τους Τούρκους να προβαίνουν σε σοβαρή κλιμάκωση ως «αντίποινα» στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία έχουν θέσει σε δίωρη ετοιμότητα τα στελέχη του Π.Ν.

Στο πλαίσιο της ετοιμότητας του Π.Ν. έχει γίνει γνωστό πως έχουν ανακληθεί άδειες σε ορισμένες μονάδες των Δωδεκανήσων.

Κρίσιμο διάστημα το διήμερο 10-11 Αυγούστου

Θυμίζουμε πως την Πέμπτη 6 Αυγούστου και αφού είχαν πέσει οι πρώτες υπογραφές για την ΑΟΖ στο Κάιρο, η Άγκυρα προέβη σε έκδοση ΝΑVTEX για τη διενέργεια ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

TURNHOS N/W : 1016/20

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;

36 26.11 N – 029 07.47 E

36 28.32 N – 028 46.26 E

36 19.56 N – 028 43.46 E

36 08.56 N – 029 18.56 E

36 14.52 N – 029 18.58 E

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Η διάρκεια της NAVTEX είναι δύο ημέρες (10 και 11 Αυγούστου), όπου και δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τουρκικές φρεγάτες να βγαίνουν στο Αιγαίο με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Υπάρχουν μάλιστα φόβοι πως οι Τούρκοι ίσως επιχειρήσουν να αιφνιδιάσουν τον ελληνικό στόλο, στέλνοντας ακόμη και το Oruc Reis στην ανοικτή θάλασσα, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα προστασία μέσω των τουρκικών φρεγατών που θα βρίσκονται ούτως ή άλλως στην ευρύτερη περιοχή για ασκήσεις.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΗΓΗ