Μουσταφά Ντεστιτζή: Η Ρω είναι τουρκικό νησί – Να επέμβουμε στρατιωτικά όπως το 1964



Ο Μουσταφά Ντεστιτζή, ηγέτης του τουρκικού ακροδεξιού εθνοϊσλαμιστικού κόμματος BBP, ζήτησε η Τουρκία «επειγόντως και με απόλυτο τρόπο» να μην επιτρέψει ξανά στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή σε άλλον Έλληνα αξιωματούχο «να κάνει βήμα σε νησιά αμφισβητούμενα η νησιά που μας ανήκουν και πρέπει να κάνει μία ξεκάθαρη ανακοίνωση», σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Ο Ντεστιντζί αναφερόμενος στην επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας επεσήμανε ότι, «η δικαιολογία ήταν η συντήρηση και παράλληλα η συμβολή στην καλή βούληση και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

»Η Ελλάδα όμως αυτό το εξέλαβε ως μία νίκη της ενεργής διπλωματίας της και την ίδια μέρα συνέχισε τις κινήσεις της συσσωρεύοντας στρατό και πυρομαχικά στην νήσο Ρω πού ανήκει στην Τουρκία».

«Η Τουρκία επειγόντως και με απόλυτο τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελληνίδα ΠτΔ ή άλλο ανώτατο αξιωματούχο να κάνει βήμα σε αμφισβητούμενα νησιά ή νησιά που μας ανήκουν και πρέπει να κάνει μία ξεκάθαρη ανακοίνωση.

»Η Ελλάδα έκλεψε και συνεχίζει να κλέβει το δικαίωμα της Τουρκίας πάνω σε 150 βραχονησίδες και νησάκια.

»Αυτά βρίσκονται μπροστά ακριβώς στη μύτη μας.

»Αυτά τα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 16 της συνθήκης της Λωζάνης.

»Αυτά τα νησιά δεν μπορεί να είναι οπλισμένα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά.

»Και αν κάποιος το κάνει τότε η Τουρκία ενάντια σε αυτό, έχει δικαίωμα να οργανώσει στρατιωτική επιχείρηση όπως έκανε το 1964.

»Κι εάν χρειαστεί η Τουρκία πρέπει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος της», είπε.