Αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση των Ελληνικών Τεθωρακισμένων με υπερσύγχρονα συστήματαΣύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος με άμεσες διαδικασίες προωθείται η απόκτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξομοίωσης βολών μιας ίλης των τεθωρακισμένων ικανή να ασκείται σε ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας. Το πρόγραμμα αναφέρεται ως Μίσθωση Συστηµάτων Εξοµοίωσης Τακτικών Εµπλοκών (ΣΕΤΕ) για άρματα μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5. Στις ΤΑΜΣ  διπλής ενεργείας υπάρχει κανονική αντίπαλη δύναμη η οποία βάλει με «εικονικά» πυρά την δύναμη που ενεργεί εναντίον της σε όλες τις βασικές φάσεις του αγώνα (άμυνα, επίθεση, προέλαση, σύμπτυξη).

Ο στόχος του ΓΕΣ είναι να αποκτηθούν 15 συστήματα ικανά να εξυπηρετούν τις ανάγκες προσομοίωσης απωλειών πεδίου μάχης για συνολικώς 15 άρματα. Το κόστος αναμένεται να είναι στα 500.000 ευρώ για δύο χρόνια και η απόκτηση αυτών των συστημάτων να γίνει με διαδικασίες leasing. Στο παραπάνω κόστος θα περιλαμβάνεται και η τεχνική υποστήριξη των συστημάτων.

Ως επιλογή φαβορί προβάλει το σουηδικό σύστημα ΒΤ46 της Saab, ικανό να τοποθετείται στα άρματα και να πραγματοποιεί εικονικές βολές υπολογίζοντας κρίσιμες παραμέτρους όπως αποστάσεις, πυρομαχικά, γωνία και σημείο χτυπήματος αποδίδοντας ακριβή εικόνα των απωλειών στις δύο πλευρές.

Σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η απόκτηση τέτοιων συστημάτων για την ρεαλιστική εκπαίδευση μιας ίλης ενώ με τη χρήση του ΒΤ46 μπορεί να εκπαιδευτεί έως και μια τεθωρακισμένη ή μηχανοκίνητη ταξιαρχία με δυο ή μια ΕΜΑ ή αντίστοιχα ένα ή δύο μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού. Αναλόγως εάν πρόκειται για Τεθωρακισμένη ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Οι αισθητήρες του ΒΤ46 μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε λογής οπλικό σύστημα όπως άρμα μάχης, αντιαρματικά όπλα και τυφέκια δίνοντας αληθινή εικόνα των απωλειών κατά τη διάρκεια των πραγματικών επιχειρήσεων. Ακολούθως, μπορεί στο τέλος να γίνεται η λεγόμενη απενημέρωση και να καταγράφονται τα λάθη και οι παραλείψεις τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και τακτικών. 

Μολονότι, το πρόγραμμα είναι ύψους 500.000 ευρώ, εντούτοις διασφαλίζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Με την απόκτηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος καλύπτοντας αρχικά τις ανάγκες εκπαίδευσης μιας ίλης, η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων των Ελληνικών Τεθωρακισμένων βελτιώνεται ραγδαία με σύγχρονη και ρεαλιστική εκπαίδευση.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το παραπάνω σύστημα εκπαίδευσης στο παρακάτω βίντεο:ΠΗΓΗ - Γιάννης Νικήτας