Τελείωσε η συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη - Γαλλικό «οκ» για στρατιωτική συνδρομή



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και το μόνο σίγουρο σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές είναι ότι έχει κλείσει η στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάφλεξης με την Τουρκία στην Αν.Μεσόγειο σε μια επανάληψη της αντίστοιχης συμφωνίας στην οποία είχε προβεί ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν προς τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά κυβερνητικές πηγές και ειδικότερα σχετικά με τα μαχητικά Rafale και την υπενοικίαση των φρεγατών FREMM, αναφέρουν ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αλλά θα σημειώσουμε ότι σε τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία λένε οι πληροφορίες. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Κυβερνητικες πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.