Ρώσοι αναλυτές: ''Η εξοπλιστική κούρσα ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία θα διασπάσει το ΝΑΤΟ''



'Η Ρωσική αμυντική βιομηχανία θέλει κομμάτι από την εξοπλιστική πίτα''

Αφού δημιουργήθηκε η “ζήτηση” (κρίση στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από τον Ερντογάν), τώρα έρχονται οι “προσφορές” με καταιγιστικό ρυθμό δυτικών και ρωσικών εταιρειών όπλων, που θέλουν να πάρουν μέρος στην τρελή κούρσα αγορά όπλων που θα στηθεί στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.   

Ο Ερντογάν με την άκρως προκλητική πολιτική στη Μεσόγειο, ανέβασε τις τιμές των μετοχών των αμυντικών βιομηχανιών, αφού όλες οι χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος κά) θα αγοράζουν όπλα σαν “τρελοί” το επόμενο διάστημα βοηθώντας έμμεσα τις αμυντικές βιομηχανίες που είχαν αναδουλειές εδώ και μεγάλο διάστημα.   

Το ελληνικό σχέδιο εξοπλισμών και η ρωσική άποψη για αυτό

“Η επιθυμία της Ελλάδος να εξοπλιστεί με οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του ΝΑΤΟ.

Κάποιες χώρες θα υποστηρίξουν την Τουρκία, ενώ άλλες την Ελλάδα. Η τουρκική στρατηγική όμως στοχεύει στη δημιουργία συγκεκριμένου στρατιωτικού δυναμικού και εξοπλισμού για δράσεις σε καθαρά συγκεκριμένους τομείς", σημειώνει ο Ρώσος ειδικός και δημοσιογράφος Fyodor Zavadsky.  

Ο ίδιος τόνισε ότι "η Τουρκία σήμερα είναι ο νούμερο ένα περιφερειακός παίκτης και τα συμφέροντα της Άγκυρας σήμερα απέχουν πολύ από τον περιορισμό του κομμουνισμού ή την αποτροπή της ρωσικής απειλής, όπως ήταν σε όχι τόσο μακρινές εποχές.

H στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας δεν θα περάσει σε καυτή φάση. Όμως οι παγκόσμιοι προμηθευτές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού βρήκαν στην κρίση Ελλάδος-Τουρκίας μια πραγματική ευκαιρία να βγάλουν πολλά λεφτά. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει μέρος από αυτά τα κέρδη σε καμία περίπτωση”, καταλήγει ο ίδιος.

ΟΙ Ρώσοι πήραν αμέσως και αυτοί χαμπάρι το πολύ μεγάλο αλισβερίσι στην περιοχή μας και τώρα τρέχουν να προλάβουν στην Άγκυρα να πουλήσουν την δική τους “πραμάτεια”.  

Το δημοσίευμα στη συνέχεια εκτιμά ότι οι Γάλλοι θα προκριθούν στην ιδιότυπη αυτή κούρσα, διότι έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν στρατιωτικά την Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία.

Στο τύπο υπάρχουν καθημερινά αναφορές σχετικά με το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η γαλλική αμυντική βιομηχανία για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Αυτό θορύβησε και την Μόσχα, η οποία διαβλέπει μια χρυσή ευκαιρία να πουλήσει και αυτή αεροσκάφη, πυραύλους κά όπλα στην Τουρκία του Ερντογάν, ενεργώντας ως προμηθευτής των νεο-Οθωμανών.

“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την έντονη επιθυμία του να αγοράσει η χώρα του σύγχρονα αεροσκάφη, φρεγάτες, ελικόπτερα και πυραύλους.

Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, και κυρίως οι Έλληνες επικεντρώνονται στο πολεμικό ναυτικό. Οι Γάλλοι ελπίζουν ότι η πολιτική τους στήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε οφέλη για την αμυντική τους βιομηχανία.

Συνολικά, η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς. Αυτές οι στρατιωτικές επενδύσεις αυξάνουν τον τρέχοντα αμυντικό προϋπολογισμό κατά ένα τρίτο.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι Έλληνες θα προμηθευτούν εξοπλισμό ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, το πιο μεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας θα πάει στους Γάλλους.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, οι απεσταλμένοι της Ελλάδας διαπραγματεύονται με άλλες χώρες την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδίας", αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ armflot.

Όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, η Ελλάδα είναι σήμερα ο ηγέτης μεταξύ των χωρών του μπλοκ του ΝΑΤΟ. Το 2019, η Αθήνα δαπάνησε περίπου το 2,28% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Αυτά τα 10 δις ευρώ προκάλεσαν συναγερμό εκτός της ΕΕ-ΗΠΑ και στην Μόσχα όπως φαίνεται αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε ευκαιρίες για πώληση όπλων και εκκίνηση της αμυντικής βιομηχανίας.