Μπακογιάννη: Μοιάζει ανέφικτο να ανοίξουμε διάλογο με Τουρκία – Απομονωμένος ο Ερντογάν Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο την πολεμική ρητορική της Τουρκίας και τον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσει η χώρα μας.
 
«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διάψευση από την τουρκική πλευρά δεν υπήρχε, κι είναι επίσης γεγονός ότι η Die Welt είναι πολύ σοβαρή εφημερίδα» ήταν το πρώτο σχόλιο της κ. Μπακογιάννη για το δημοσίευμα – βόμβα που αποκάλυπτε τα πραγματικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο, όμως, στη συνέχεια διαψεύστηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Δεν ξέρω αν αυτό το δημοσίευμα έχει βάση ή όχι, αυτό που το ίδιο το δημοσίευμα λέει είναι ότι ο στρατός, δεν δέχθηκε να μπει σε αυτή τη λογική, δεν ξέρουμε λοιπόν αν ήταν μία από τις γνωστές εκρήξεις του Ερντογάν ή όχι» συμπλήρωσε.

Ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω πως ο Ερντογάν θα το σκεφτεί πάρα πολύ, γιατί σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, πλέον βρίσκεται απέναντι σε οργανωμένη αντίσταση και από αραβικές χώρες και από αυτούς που έως τώρα τους έχει πάρει τον αέρα, και τώρα έχουν στηρίξει και από την Ευρώπη και από την Αμερική».
«Δημιουργεί παντού εντάσεις»

Έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή όπου «το Ισραήλ στήνει γέφυρες με αραβικές χώρες, το σκηνικό στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα τολμούσα να πω ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, γιατί παρά τις γέφυρες προς την Ρωσία, αλλά η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τους Κούρδους στην Ρωσία.

Ο ίδιος έκανε ένα συνέδριο και κάλεσε ανθρώπους που ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις διεθνώς καταγεγραμμένες ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί παντού εντάσεις σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στοχεύει σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

«Ο Ερντογάν που ήξερα εγώ με τον σημερινό απέχει. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον άνθρωπο. Τοποθετείται με μια ρητορική που είναι εκτός και της τουρκικής λογικής.

Θα σκεφτεί όμως πολύ πριν τα βάλει με μία οργανωμένη χώρα που στηρίζεται από την Ε.Ε., μια χώρα του ΝΑΤΟ, κι έχοντας πλέον ανοιχτά την απειλή των κυρώσεων που θα κοστίσουν στη χώρα και θα του δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα», εξήγησε συγκεκριμένα.

«Τραβάει το σκοινί αλλά αλλάζει γνώμη πολύ εύκολα»

«Μια τέτοια κίνηση που εγώ θα χαρακτήριζα κίνηση απόγνωσης που επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να την απορρίψω, θα του δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που δεν θα έχει γυρισμό. Τραβάει το σκοινί αλλά αλλάζει και γνώμη, κι αλλάζει και συμπεριφορές πολύ εύκολα. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια κίνηση που θα είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα πλέον.

Καταλαβαίνετε και τι σημαίνει αυτό και για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ενόψει των εκλογών. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αν υπάρξει διάλυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα είναι η επιτομή της αποτυχίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε λόγο να απαντάμε στις προκλήσεις»

Ερωτηθείς για την περίπτωση που πάμε σε μια λογική αποκλιμάκωσης, και το αν μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, τόνισε: «Η Τουρκία έχει περάσει διάφορες φάσεις, φάσεις που αυτό ήταν εφικτό και φάσεις που ήταν ανέφικτο.

Τώρα μοιάζει ανέφικτο, αλλά μια Τουρκία που θα αποκλιμακώσει και θα δεχτεί τη θέση της Ελλάδας που είναι και η θέση του διεθνούς δικαίου, θα καθίσουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, αυτός είναι ο στόχος όλων των πολιτισμένων χωρών».

«Δεν έχουμε λόγο να απαντάμε στις προκλήσεις, έχουμε κερδίσει την ευρωπαϊκή στήριξη, την στήριξη των συμμάχων, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε απόλυτη εγρήγορση και απόλυτη εμπιστοσύνη του λαού στις ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζουμε… αφήνουμε τον Ερντογάν στα δικά του ρητορικά παραληρήματα» τόνισε κλείνοντας.