Ερντογάν σε Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε την ενεργητική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο»



Επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης (EHA News, TRT Haber, κ.α), τα οποία μεταδίδουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την ενεργητική πολιτική υπεράσπισης των δικαιωμάτων της.

Αναλυτικότερα, σε δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του το TRT Haber αναφέρει, ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου Επικοινωνιών.

Σύμφωνα τη σχετική δήλωση που επικαλείται, στη συζήτηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι όσο υπάρχει μια ίση προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, εφόσον υπάρχει μια εποικοδομητική και δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ανέφερε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κρατήσουν ενιαία στάση, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει ενεργητική πολιτική σε αυτό το κομμάτι.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.