«Επιστρατεύονται» ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη για τον κορωνοϊό



Με την ΚΥΑ προβλέπεται δέσμευση κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη ασθενών με Covid-19 - Αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών για τον ίδιο λόγο.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των δομών υγείας του ΕΣΥ, με την «επιστράτευση» κλινών ακόμα και από ιδιωτικά ή στρατιωτικά νοσοκομεία, στη μάχη κατά του κορωνοϊού, εκδόθηκε οι Θ. Σκυλακάκης και Β. Κικίλιας.

Η ΚΥΑ αναλυτικά:

Άρθρο 1

Διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών

1. Τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

2. Με απόφαση των Διοικητών των ως άνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές.

3. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήριακλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.

4. Ομοίως με απόφαση των Διοικητών των δομών της παρ. 1 εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές.

5. Οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.