"Φράση παγίδα" στο έγγραφο του ΝΑΤΟ-Γιατί δεν έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα



Γιατί "άσκησε βέτο" η ελληνική πλευρά

Τις τελευταίες ώρες, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ περίεργο κλίμα, με τη δημοσίευση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.

Ο αξιωμτούχος της "Συμμαχίας" έκανε λόγο για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έστω και σε τεχνικό αρχικά επίπεδο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, η ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, δεν αποδέχτηκε το έγγραφο που τους παρουσιάστηκε, καθώς μία φράση "κλειδί" ήταν άκρως αποτρεπτική στο να συνεχιστεί ο κάποιος διάλογος.

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη φράση έλεγε ότι «οι δύο χώρες σέβονται την κυριαρχία η μία της άλλης».

Είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επομένως, η συγκεκριμένη φράση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφεραν τη συγκεκριμένη θέση ενώ η Τουρκία από την πλευρά της επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει το διάλογο. 

Οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο πριν ακόμα τελειώσει η συνάντηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε ότι ξεκινάει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση αιφνιδίασε ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Παράλληλα, μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει με τη σειρά της την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πάντως, την Τρίτη θα υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, για να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις.

Η συνάντηση διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, ενώ συμμετείχαν τρεις Έλληνες, τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και οι τρεις ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι που εκπροσώπησαν τον Γενς Στόλτενμπεργκ.


ΠΗΓΗ