Eξελίξεις στην Λιβύη: Εκατοντάδες Σουδανοί προκαλούν πανικό στις ΤΕΔ - Αντεπίθεση Χαφτάρ

Eξελίξεις στην Λιβύη: Εκατοντάδες Σουδανοί προκαλούν πανικό στις ΤΕΔ - Αντεπίθεση ΧαφτάρΕπίλεκτη μισθοφόροι για τον LNA

Νέα δεδομένα στον αδυσώπητο πόλεμο της Λιβύης αφού έχουμε την ταχεία μεταφορά εκατοντάδων μισθοφόρων του Χαφτάρ οι οποίοι “κλείνουν” την δίοδο στους Τούρκους προς  Σύρτη-Αλ Τζούφρα.

Η επιχειρησιακή διοίκηση του Σαράτζ (GNA) στις 30 Αυγούστου, εντόπισε τη μεταφορά από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στην αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα νότια της Σύρτης ολόκληρη δύναμη μισθοφόρων επιπέδου συντάγματος.

Πρόκειται για επίλεκτες δυνάμεις σύμφωνα με τις πληροφορίες του GNA, οι οποίες περιλαμβάνουν μισθοφόρους μαχητές της τρομερής Σουδανέζικης παραστρατιωτικής δύναμης “Janjaweed”, της ρωσικής εταιρείας Wagner, αλλά και μισθοφόρων από τη Συρία και την Υεμένη».

“Εκτός από φορτηγά με πυρομαχικά και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη, 112 κομμάτια βαρύ εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλ Τζούφρα", ανακοίνωσε το GNA.

Η σουδανική μονάδα μισθοφόρων η οποία προκαλεί πανικό σε φιλότουρκους και Τούρκους στρατιώτες είναι γνωστό ότι δεν πιάνει αιχμαλώτους, ενώ βαρύνεται με εγκλήματα στο Νταρφούρ.

Η παραστρατιωτική μονάδα Janjaweed είναι το όνομα των δυτικών μέσων ενημέρωσης για την φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή του Σουδάν, γνωστή από την σύγκρουση στο Νταρφούρ το 2003.

Αν και το διαγραφόμενο σκηνικό περιγράφεται ως επικείμενες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ νομάδων ανοιχτόχρωμων «Αράβων» (Omar al-Bashir) και φιλότουρκων Λίβυων αγροτών, στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς οι συγκρούσεις θα μετατραπούν σε κάτι ακόμα πιο άγριο, λόγω ακριβώς της παρουσίας των αδίστακτων Σουδανών που αποτελούν ουσιαστικά μια τρομερή δύναμη “εξολοθρευτών”, Τούρκων και φιλότουρκων Λίβυων.

Επισημαίνουμε ότι στο ίδιο το Σουδάν, η ονομασία «janjaweed» δεν σημαίνει φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, αλλά “Ασσασίνοι”, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατανόηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, οι πολέμαρχοι του LNA έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες μισθοφόρους και από το Τσαντ αλλά και τις σουδανέζικες πολιτοφυλακές της οργάνωσης Janjaweed σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Zillah, και έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου κατά μήκος του δρόμου Σύρτης-Αλ Τζούφρα.

«Όλες οι χερσαίες μονάδες και η πολεμική αεροπορία του (GNA) διατάχθηκε να είναι σε πολεμική ετοιμότητα σε περίπτωση παραβίασης του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός ή επίθεσης», ανακοίνωσε ο GNA.

Aξιωματούχοι του LNA απέρριψαν την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός της Λιβύης που ανακοινώθηκε στις 21 Αυγούστου.

Ο στρατηγός Χαφτάρ χαρακτήρισε την πρόταση του GNA για κατάπαυση του πυρός ως «μια κίνηση μάρκετινγκ». Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί νέες συγκρούσεις στο μέτωπο της Λιβύης τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν πολλοί ειδικοί στην περιοχή.

Στην πρώτη του ανακοίνωση  μετά την εκεχειρία, ο γραμματέας Τύπου του LNA Ahmed al-Mismari επεσήμανε επίσης την συνεχιζόμενη υπερ-συγκέντρωση και των στρατευμάτων του Σαράτζ κοντά στην Σύρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις του LNA που εδρεύουν στα ανατολικά δεν παίρνουν φυσικά στα σοβαρά την «ειρηνευτική πρωτοβουλία» του φιλοτουρκικού GNA, και είναι έτοιμες να επιτεθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στις θέσεις τους στην περιοχή Σύρτης, καθώς και στην αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα που βρίσκεται στα νότια.

«Η πρωτοβουλία που παρουσίασε ο Σαράτζ είναι για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ al-Mismari.

 «Υπάρχει μια συγκέντρωση στρατιωτικού δυναμικού των δυνάμεων της Τρίπολης, την οποία έχουν ήδη βάλει στόχο με τα βαρέα όπλα μας», τόνισε ο ίδιος.

Οι Λίβυοι της Τρίπολης, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Τούρκο-λίβυου υπουργού εσωτερικών Μπασάγκα με την στήριξη της Άγκυρας, θα έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τις ορδές αδίστακτων μισθοφόρων του Χαφτάρ, οι οποίες εξολοθρεύουν ότι κινείται στην κυριολεξία.

Η Τουρκία χάνει συνεχώς έδαφος στην Λιβύη και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του εκλεκτού της Μπασάγκα, θεωρείται τώρα και επίσημα ως στρατός κατοχής.

Είναι θέμα χρόνου μετά από αυτό το γεγονός, ο Σαράτζ να συνεννοηθεί με τον Χαφτάρ, για να εκδιωχθούν οι Τούρκοι από την χώρα με αυτό το ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό από ποτέ τώρα.