Γενί Σαφάκ: «Η Τουρκία έχει πλέον δικαίωμα εισβολής σε Καστελόριζο & Ρόδο» (φώτο)



Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, σε σημερινό της δημοσίευμα, θεωρεί πως πλέον η Τουρκία έχει δικαίωμα εισβολής στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Ρόδο, λόγω της μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων εκεί.

Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, βάσει των οποίων η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.

Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα προβάλλουν τις τελευταίες μέρες τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελλόριζο.
Σήμερα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Γενί Σαφάκ, φιλοξενεί εκτίμηση του καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει.




 ΠΗΓΗ