«Κόκκινος» συναγερμός στο Πεντάγωνο για την κλιμάκωση-Σε ύψιστη ετοιμότητα οι ΕΔ




ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε ύψιστη ετοιμότητα για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis, τον Αύγουστο, οι κινήσεις του παρακολουθούνται συστηματικά και διαρκώς από πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, από υποβρύχια, καθώς και άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το επίπεδο επαγρύπνησης είναι δε πολύ υψηλό, διότι η νέα προκλητική αποστολή του τουρκικού σκάφους στα νότια του Καστελλόριζου αξιολογείται από το «Πεντάγωνο» ως η πιο σοβαρή από τις δύο προηγούμενες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά σενάρια και σχέδια αντίδρασης για να αποτραπεί η είσοδος του σεισμογραφικού σε περιοχή των δυνητικών χωρικών μας υδάτων δηλαδή στα 12 μίλια από το Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή της Navtex. «Από την χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το Oruc Reis αλλά και από τη μακρόθεν παρατήρηση εκτιμούμε ότι έχει ρίξει καλώδια» ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωναν, ωστόσο, ότι εξαιτίας του θορύβου και του βόμβου γύρω από το Oruc Reis είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιεί έρευνα.

Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στους Αρχηγούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο στράτευμα και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες αποστολές. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε χθες από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Κλάδων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδίωξη της στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι απολύτως προετοιμασμένες να παρέμβουν αποτελεσματικά όποτε απαιτηθεί και να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της πρόκλησης. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και μετά το πέρας της προηγούμενης κρίσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στον μήνα που μεσολάβησε από την αποχώρηση του Oruc Reis μέχρι τη νέα προκλητική επάνοδό του στα νότια του Καστελλόριζου, οι Ένοπλες Δυνάμεις - και ειδικά ο Ελληνικός Στόλος-ανασυγκροτήθηκαν, επιδιόρθωσαν μικρές βλάβες, πήραν μία μικρή ανάσα, αλλά δεν σταμάτησαν τη ρεαλιστική εκπαίδευση. Η μεγάλη εθνική άσκηση, ο «Παρμενίων», μπορεί να ματαιώθηκε όμως πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρότερης κλίμακας ασκήσεις, εξίσου ουσιαστικές. Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός Ξηράς επικεντρώθηκαν σε βολές και σε συγκεκριμένα ρεαλιστικά σενάρια προκειμένου να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Σήμερα και μεθαύριο εξάλλου έχουν προαναγγελθεί ασκήσεις πυρών στα ανατολικά και δυτικά της Κρήτης αλλά και αεροναυτικές ασκήσεις στο νότιο Κρητικό Πέλαγος.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ - Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr