Κολλάει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F 16-Πανηγύριζει η Άγκυρα

Κολλάει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F 16-Πανηγύριζει η ΆγκυραΤουρκία: Ψηλά ανεβάζει η Τουρκία θέμα που θέλει να έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Αθήνας – Lockheed Martin

Η Ελλάδα υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της F-16.

Ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι ότι η εταιρεία Lockheed θα αγοράζει τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιηθούν στον εκσυγχρονισμό από την Ελλάδα.

Σύμφωνα τον ιστότοπο του περιοδικού American Defense News, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (EAB) δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω εσωτερικών της προβλημάτων. Σε μια δύσκολη στιγμή λόγω διαδοχικών απεργιών δεν μπόρεσε να παράγει και να παραδώσει ανταλλακτικά F-16 στην αμερικανική εταιρεία.

Έλληνες αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να επιλύσουν το ζήτημα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προστέθηκαν 250 ακόμη άτομα στην ομάδα των 350 ατόμων που δημιουργήθηκε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην EAB.

Η Lockheed μπορεί να επιλέξει να προμηθευτεί ανταλλακτικά από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν, εάν η ελληνική εταιρεία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η Αθήνα σκοπεύει να μετατρέψει 84 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε Vipers F-16 έως το 2027.