Τουρκία : Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν



Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.

Στην έκτακτη είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα γίνεται αναφορά στη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

O υπουργός έκανε γνωστή την παραίτησή του μέσω ανάρτησης στο Instagram.

«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

Η παραίτηση ενδέχεται να συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

 Η «καρατόμηση» του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Μάλιστα, το Σάββατο έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ, μέσα στη… νύχτα, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου χθες Παρασκευή μετά το χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Εχει αποδυναμωθεί φέτος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Χωρίς φρένο η πτώση της τουρκικής λίρας
Ο οίκος Fetch Ratings απευθυνόμενος στην Άγκυρα έκρουσε χτες για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το νόμισμα συνεχίζει να κατρακυλάει.

Το τουρκικό νόμισμα πλησίαζε πάλι χθες στην ισοτιμία των 8,53 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.

Οπως τονίζει η Fitch, η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει τη λίρα κατά τη διάρκεια της πτώσης της και τα αποθέματα συναλλάγματος και η εξωτερική χρηματοδότηση παραμένουν δυνητικά αδύναμα σημεία.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάγκλας Ουίνσλοου, ο κύριος αναλυτής του οίκου Fitch για την Τουρκία, δήλωσε ότι η περαιτέρω πίεση από το νόμισμα που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και από τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα, «θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες» αύξησης του βασικού επιτοκίου έως το τέλος του έτους.