Αρμενία: Κρατείται ο πρώην επικεφαλής της Ασφάλειας ως ύποπτος για συνωμοσία δολοφονίας του Πασινιάν



Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Γερεβάν , με πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού μετά την υπογραφή εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν, που έβαλε τέλος στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρτούρ Βανετσιάν, κρατείται από τις αρμενικές Αρχές, ως ύποπτος συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν.

Όπως δήλωσε η δικηγόρος του σε δημοσιογράφος, ο Βανετσιάν κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Πασινιάν και την κατάληψη της εξουσίας.

«Σήμερα, ο Βανετσιάν κλήθηκε στο τμήμα έρευνας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας και κρατείται ως ύποπτος κατηγορούμενος για συνενοχή σε παράνομη απόκτηση, αγορά και αποθήκευση όπλων, για προετοιμασία πραξικοπημάτος και για προετοιμασία δολοφονίας κρατικού αξιωματούχου ή πολιτικής προσωπικότητας από μια ομάδα ανθρώπων μέσω συνωμοσίας» έγραψε στο Facebook η δικηγόρος του Βανετσιάν, Λουσίν Σαχακιάν.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Γερεβάν, με πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού, μετά την υπογραφή εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν, που έβαλε τέλος στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως είχε μεταδώσει το Sputnik Αρμενίας την Πέμπτη, συνελήφθησαν 10 ηγέτες της αρμενικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, υπέγραψαν κοινή δήλωση για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση που διήρκεσε έξι εβδομάδες στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνηθέντων.

Σημειώνεται ότι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.