ΑΥΞΗΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΩΤΩΝ …



Στην Ελλάδα ανοίγει ο διάλογος  για τις ΕΔ κ την ετοιμότητα τους όταν διαπιστώνουμε ότι είμαστε σε δύσκολη θέση. Η ιστορία μας διδάσκει ότι στην γωνιά αυτή που βρίσκεται η χώρα μας υπάρχει ένας γείτονας που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα. Με τους ‘’συμμάχους΄΄ γείτονες  διαχρονικά είχαμε εντάσεις και την περίοδο αυτή βρισκόμαστε πάλι σε ένταση με αφορμή τις παράλογες διεκδικήσεις τους .

Οι ΕΔ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Έθνους μας, πάντα είναι στις επάλξεις ,κάθε ημέρα λειτουργούν με γνώμονα την ασφάλεια και  την προάσπιση των χερσαίων, θαλάσσιων συνόρων και του εναέριου χώρου της πατρίδας μας .

Για να επιβιώσει ο ζων αυτός οργανισμός  χρειάζεται μεγάλες δαπάνες για το προσωπικό, την συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και την ποιοτική αναβάθμιση του όταν αυτό απαιτείται.

Ο βασικός πυλώνας ισχύος  στις ΕΔ είναι το προσωπικό.

Ο κ. Πρωθυπουργός στις 13 Σεπ 2020 δήλωσε ότι «υπάρχει σκέψη γαι στράτευση από τα 18 έτη», επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα, τόνισε ότι υφίσταται συμφωνία με τη Γαλλία για τα α/φ Rafale.

 Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 6  καινούργιων αεροσκαφών και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων, εκτιμάται ότι θα παραδοθούν από τα μέσα του 2021 έως τις αρχές του 2022, ενώ για τις φρεγάτες είπε πως θα γίνει διαγωνισμός από το υπουργείο Άμυνας. Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού μου έδωσαν το έναυσμα για την διατύπωση ορισμένων σκέψεων.

Διαχρονικά η πολιτική ηγεσία υπό το καθεστώς πολιτικών μικροσυμφερόντων μείωνε την θητεία με αποτέλεσμα να υπηρετούν οι κληρωτοί οπλίτες  9 μήνες, (εάν βάλεις κ τις άδειες που λαμβάνουν ζήτημα ο πλήρης  χρόνος της θητείας  να αγγίζει τους 7 μήνες).

Σε αντίποδα των κινήσεων αυτών προσελήφθηκαν κατά καιρούς ΕΠΟΠ, η κίνηση αυτή είχε γίνει  για να καλυφθούν επιχειρησιακες ανάγκες και  καίριες ειδικότητες στις μονάδες μας.

Τα χρόνια παρήλθαν και  ηλικιακά όλα αυτά τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αυτά που πρόσφεραν σε νεαρότερες ηλικίες. Στην επίλυση του προβλήματος αυτού ο κ. Υπουργός Άμυνας στις 7 Αυγ 2020 δήλωσε την πρόσληψη 2000 ΕΠΟΠ.

Η πολιτεία δεν προσπάθησε ποτέ να επιλύσει το πρόβλημα των  ανυπότακτων δείχνοντας μεγάλη ανοχή. Εάν στην εξίσωση συμπεριλάβουμε και τους  αντιρρησίες συνείδησης με την υφιστάμενη υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας, εύκολα γίνεται αντιληπτό  ότι δεν αποδίδεται η απαιτούμενη δύναμη  των ΕΣΣΟ που χρειάζονται οι ΕΔ.

Τα λάθη είναι διαχρονικά, οι ευθύνες είναι γνωστές. Το ζητούμενο είναι κάποια στιγμή να διδαχθεί το πολιτικό σύστημα από τα λάθη του και  να ακούσει την ηγεσία των ΕΔ, ασφαλώς οι ευθύνες δεν είναι μονόπλευρες, υπάρχουν και στις εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες που στον βωμό διατήρησης της «καρέκλας», έλεγαν σε όλα ναι, να είμαστε δίκαιοι στον καταμερισμό των ευθυνών.

Απαιτείται σίγουρα αύξηση της θητείας σε λογικά πλαίσια 12-14 μήνες, ως πρώτο βήμα. Είμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με δήλωση του κ. Υπουργού Άμυνας στις 18 Οκτ 2020 «Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

 Ο πολλαπλασιαστής ισχύος των ΕΔ είναι το προσωπικό, η πολιτεία επιβάλλεται να είναι δίπλα τους με έργα, πράξεις στήριξης σε όλα τα επίπεδα.

Συμπεράσματα – Προτάσεις

 α. Η πολιτεία σε συνεργασία με την ηγεσία των ΕΔ καλείται να  προβεί σε άμεση ποιοτική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό  του υλικού όπου αυτό απαιτείται , και τον εξοπλισμό του προσωπικού με σύγχρονο, ποιοτικό υλικό που πρέπει να φέρει ο μαχητής (αναφέρομαι στα ατομικά υλικά του σύγχρονου μαχητή) για να είμαστε δε ειλικρινείς είναι αναγκαίο σε πολλές περιπτώσεις.

β. Να δίδεται μηνιαίο βοήθημα 100 – 150€, στους κληρωτούς για τα έξοδα τους, και την στήριξη των οικογενειών, που αγόγγυστα από το υστέρημα τους προσφέρουν στο Ελληνικό κράτος. Εαν η πολιτεία έχει βούληση είναι εφικτό να υλοποιηθεί, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθούμε δίπλα στην Ελληνική οικογένεια.

γ. Να δοθούν σοβαρά κίνητρα της πρόσκλησης των ανυπότακτων να υπηρετήσουν την θητεία τους. Ο αριθμός των ανυπότακτων ανέρχεται περίπου στις 32.000 με επίσημα στοιχεία της Στρατολογικής υπηρεσίας.

δ. Αξιοποίηση της εφεδρείας, η υπηρεσία γνωρίζει πολύ καλά το μονοπάτι της εκπαίδευσης,  χρειάζονται όμως και την αρωγή της πολιτείας.

ε. Αποφυγή επιπρόσθετου έργου των ΕΔ που δεν συνάδει με την αποστολή τους, καθόσον τις περισσότερες φορές καταπονεί άσκοπα το προσωπικό και επιφέρει φθορά στο υλικό.

στ. Στήριξη ηθική και υλική του προσωπικού που απασχολείται πάρα  πολλές ώρες πέραν του ωραρίου λόγω ιδιαιτεροτήτων της αποστολής.

 ζ. Η αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, εκτός από την συντήρηση των οπλικών συστημάτων, απαιτείται επανεξέταση σοβαρών επενδύσεων, επισταμένη και προσεκτική προσέγγιση σε ξένους επενδυτές υπο την μορφή συνεργασιών επ’ωφελεία της πατρίδας μας.

Η υγιής αμυντική βιομηχανία μπορεί να δώσει  θέσεις εργασίας και  να φέρει τεράστια έσοδα και πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας.

Οι ισχυρές ΕΔ σε μια χώρα σαν την δική μας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση μας σαν Έθνος.  Οι γείτονες δεν πρόκειται να σταματήσουν  να προκαλούν.

Οι διαβουλεύσεις, τα διαβήματα, οι διπλωματικοί ελιγμοι είναι μέρος της Εθνικής στρατηγικής στον τομέα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει η κάθε χώρα.

 Όταν όμως θέλεις να πατάς  γερά «’στα πόδια σου»’ είναι επιβεβλημένο να έχεις ισχυρές ΕΔ, ώστε ο προκλητικός γείτονας μας να αισθάνεται ότι δεν είναι εύκολο να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση.

Εαν οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας είναι στην σωστή κατεύθυνση, ο χρόνος θα δείξει. Εύχομαι να είναι ορθές οι αποφάσεις για το καλό της πατρίδας μας.

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος
MA – University of Plymouth στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική κ Διεθνή Ασφάλεια
Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CC–LAND
Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην
CEPC( Civil Emergency Planning Committee )
Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions  ) στην ΕΕ