Κίνηση-"ματ" για το ΠΝ: Έρχονται πλήρως εξοπλισμένα επτά ελικόπτερα MH-60R



"Σεισμός" στο ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο

ΗΕλλάδα στον εξοπλιστικό “μαραθώνιο” που ακολουθεί αυτή την περίοδο, επιλέγει να αγοράσει τρία ακόμη ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R ανεβάζοντας τη συνολική παραγγελία σε επτά. Επιπλέον, ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιταχύνουν την παράδοση των πρώτων τριών έως το 2021.

Η είδηση που αναμένεται να φέρει "σεισμό" στο ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο έχει να κάνει με τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, MH-60R, γνωστά κι ως «Romeo». 

Πρόκειται για μία κίνηση-”ματ” που θα δώσει μεγάλη υπεροχή στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο..

Το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε Επιστολή Αποδοχής (LoA) για 4 ελικόπτερα MH-60R με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ξένων στρατιωτικών πωλήσεων (FMS) , όπως σας είχαμε γράψει στο Πενταπόσταγμα, τον Ιούλιο του 2020.

Πρόσφατα εστάλη αίτημα για τροποποίηση της σύμβασης ενεργοποιώντας την επιλογή για επιπλέον αγορά ακόμη 3 ελικοπτέρων MH-60R.

Τα νέα ελικόπτερα MH-60R θα αντικαταστήσουν το Agusta Bell 212 σε αποστολές υποθαλάσσιου πολέμου (ASW). Επιπλέον, σε συνδυασμό με 11 εκσυγχρονισμένους Sikorsky S-70B6 θα είναι ο «μακρύς» βραχίονας του Ελληνικού Ναυτικού για αποστολές εναντίον υποβρυχίων και πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οπλισμένα με πυραύλους και με state-of-the-sensors, τα ελικόπτερα θα γίνουν “ασπίδα προστασίας” για τα ελληνικά ναυτικά και εμπορικά πλοία από κάθε ασύμμετρη απειλή.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ναυτικών τους τελευταίους μήνες, καταβάλλονται προσπάθειες για τα πρώτα 3 ελικόπτερα MH-60R που θα παραδοθούν το 2021. Το ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά αυτήν τη δυνατότητα και μαζί με τον κατασκευαστή, Lockheed Martin, ψάχνει πιθανούς τρόπους για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού.

Το ελληνικό MH-60R θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους πυραύλους και σύγχρονες τορπίλες Mk.54 που προκαλούν ανησυχία στο τουρκικό ναυτικό.

Τα MH-60R είναι ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου, τα οποία αναπτύχθηκαν προς αντικατάσταση των SH-60B και SH-60F του Αμερικανικού Ναυτικού. Ως ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου μπορούν να εκτελέσουν αποστολών ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεις πολέμου επιφανείας, έρευνας και διάσωσης, αποστολές παροχής πυρών υποστήριξης σε αποβατικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιτήρησης και υποστήριξης επικοινωνιών και αποστολές ανεφοδιασμού και μεταφοράς προσωπικού. 

Για τις αποστολές ανεφοδιασμού το ελικόπτερο διαθέτει εξωτερικό γάντζο, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 6.000 λιβρών (2.718 κιλών).