Επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis-Τουρκικός ελιγμός;



Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έπειτα από περιπλάνηση 49 ημερών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου.

Η επιστροφή του Oruc Reis στη βάση του στην Αττάλεια δεν συνιστά διακοπή των ερευνών, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί σαν κίνηση καλής θέλησης από τον Ερντογάν. Το τουρκικό ερευνητικό έκανε εργασίες επί 49 συνεχείς ημέρες και όταν ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες αποτυπώσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Εάν άλλωστε συνυπολογιστεί και η πρώτη φάση των ερευνών από το Oruc Reis που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και διήρκεσε 45 ημέρες, αθροιστικά προκύπτει ότι ο τουρκικός στολίσκος των τριών ερευνητικών (Oruc Reis, Ataman, Cengiz Han) κινήθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία οι Τούρκοι αξιώνουν μονομερώς κυριαρχικά δικαιώματα για εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα βρίσκεται εντός των θαλασσίων ζωνών που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν σε ελληνική δικαιοδοσία.

Όπως είχαν πει από την αρχή οι Τούρκοι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εξωτερικών, οι έρευνες του Oruc Reis είχε σχεδιαστεί να διαρκέσουν τρεις μήνες. Από αυτή τους την απόφαση δεν μετακινήθηκαν ούτε κατά ένα εκατοστό και μάλιστα ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος των πέντε πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν εμφανώς διεξήγαγε έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων απότο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αλλά ακόμη και από τη Ρόδο.

Η απειλή των κυρώσεων της ΕΕ

Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών ζητούν από την Γερμανία να προτείνει την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών μέτρων στο καθεστώς της Άγκυρας. 

Είναι πλέον του προφανούς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να παρουσιάσει σαν δήθεν χειρονομία καλής θέλησης την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, για να μπλοκάρει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων από την ΕΕ.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην ΕΕ ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις ισχυρών εταίρων και συμμάχων να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις εφ’ όλης της ύλης διάλογος με την Άγκυρα και από την άλλη επιχειρεί να σχηματοποιήσει το περίγραμμα των κυρώσεων που ένα μεγάλο γκρουπ ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να επιβληθούν στην Τουρκία για την επιθετικότητα των τελευταίων μηνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.