Σε λίγες ημέρες οι υπογραφές για αγορά 18 αεροσκαφών Rafale



Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Την υπογραφή της σύμβασης με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει «εντός λίγων ημερών» ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός, αφότου ενημέρωσε για τη αγορά των αεροσκαφών, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» που αναμένεται να ψηφίσει στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Μίλησε για πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα και αναρωτήθηκε εάν εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν άλλες δυνάμεις ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτικό παρών». «Είστε απόντες από το εθνικό μέτωπο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σχολίασε ότι το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μια. «Στο πρώτο τρίμηνο και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λάβαμε το 2020. Σε όλη τη χρονιά προωθούμε μεταρρυθμίσεις για δυναμική τροχιά ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο υπό ψήφιση προυπολογισμός συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «απαντά σε τρέχοντα ζητήματα», ωστόσο παραμένει μια δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, η κυβέρνηση έχει δώσει 24 δισ ευρώ που διοχετεύτηκαν σε 3 κεντρικές προτεραιότητες, που είναι η θωράκιση του ΕΣΥ, η φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και η διαφύλαξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την στήριξη της κοινωνίας υπενθιμησε ότι το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ενώ καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, καλύπτονται, όπως είπε, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται και τα ενοίκια επιδοτούνται. «Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% - 780 εκατ. ευρώ περισσότερα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.