Νικ. Παναγιωτόπουλος και Ζέτα Μακρή επιλύουν την αδικία στους ΑΣΣΥ 1990



Δικαιωμένη η  Ζ. Μακρή από την αποκατάσταση των καταταγέντων ΑΣΣΥ 1990

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ευχαριστεί, θερμά, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για την συνέπεια, την ειλικρίνεια και την τήρηση των δεσμεύσεών του. 

Με την νομοθετική πρωτοβουλία του, που περιλαμβάνεται στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και ειδικότερα στο άρθρο 121, που κατατέθηκε, αργά, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, 18-12-2020, επιλύεται, οριστικά, το σοβαρό θέμα της διοικητικής αποκατάστασης των καταταγέντων στις ΑΣΣΥ, έτους 1990. 

Έγινε, λοιπόν, το πρώτο βήμα της επίλυσης της άνισης και άδικης μεταχείρισης των αποφοίτων ΑΣΣΥ έτους 1990 και πρέπει να ακολουθήσει και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για ομοειδείς περιπτώσεις άλλων αποφοίτων,  για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης. 

Το θέμα αυτό είχε, αρχικώς, θέσει η κ. Μακρή για το σύνολο των θιγομένων, διά της κοινοβουλευτικής οδού, σε ερωτήσεις της, την 01/11/2019, στις 4/02/2020 και στις 21/05/2020. Στις 28 Μαΐου 2020, ακολούθησε, εποικοδομητική συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης της βουλευτού με τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, στην οποία η κ. Μακρή τόνισε και περιέγραψε, αναλυτικά, το σοβαρό ζήτημα, που έχει προκληθεί στην βαθμολογική προαγωγή των Αξιωματικών Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), από την  έλλειψη ρητής πρόβλεψης του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους ως αξιωματικών στο άρθρο 37 του ν. 4494/17. 

Ακόμη, στην ίδια συνάντηση, η βουλευτής συζήτησε, εκτενώς, με τον Υπουργό και για το μείζον θέμα της διασάλευσης της αρχαιότητας σε βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ, που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν.4609/19. Το θέμα αυτό, είχε, επίσης, αναδειχθεί από την κ. Μακρή, με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που είχε, ήδη, καταθέσει. 

Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Υφυπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος παρευρέθη στην συνάντηση, ήταν γνώστες του ζητήματος,  αναγνώρισαν την ηθική και ουσιαστική διάσταση του ζητήματος, που αδικεί τους αξιωματικούς ΑΣΣΥ και συμφώνησαν στην ανάγκη, της άμεσης αποκατάστασης της ιεραρχικής ομαλότητας στο στράτευμα,  δεσμεύθηκαν δε, για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος, με νομοθετική παρέμβαση. 

Η κ. Μακρή δήλωσε ότι, όπως ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέμεινε πιστός στην δέσμευσή του, στην Βουλή, στις 3 Νοεμβρίου 2020, και ρύθμισε το θέμα των καταταγέντων ΑΣΣΥ 1990,  με την ίδια συνέπεια και μέριμνα θα επιλύσει τα θέματα και για τους υπόλοιπους καταταγέντες αλλά και για τους αδικηθέντες από την εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4609/2019.