Ένοπλες Δυνάμεις: Eλληνικά drone, ηλεκτρονικός πόλεμος και όπλα λέιζερΈνοπλες Δυνάμεις: Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γ΄ Σώματος Στρατού (Rapid Deployable Corps – Greece, Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τεχνολογικές εξελίξεις και η συνεργασία σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές.

Να θυμίσουμε ότι ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ κατασκεύασε πλήρως λειτουργικό drone ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες αναφορικά με τα λέιζερ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης σε συνέντευξή τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει πως σε περίπου 8 μήνες από τότε, θα ήταν έτοιμο για την πρώτη του πτήση το πρώτο ελληνικό UAV RX-3.

Βέβαια από τότε μεσολάβησαν δύο μεγάλες κρίσεις κορονοϊού, με την τελευταία να βρίσκεται σε έξαρση τώρα και είναι άγνωστο εάν αυτό το γεγονός έχει καθυστερήσει και την πολυπόθητη πρώτη πτήση.

Ο ίδιος είχε δηλώσεις πως πλέον στην Ελλάδα ανοίγει ο τομέας παραγωγής μη επανδρωμένων οχημάτων για χρήση σε πολλούς τομείς, ένας εξ’ αυτών είναι η άμυνα και η ασφάλεια.

Από το 2016 μέχρι σήμερα το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες έχει παρουσιάσει τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα -το RX1, to RX-3 και το RX-4 – τα οποία καλύπτουν ένα εύρος αποστολών επιτήρησης, πολιτικής προστασίας, έρευνας και διάσωσης, με αυτονομία στον αέρα από δύο έως και 16 ώρες, αναπτύσσοντας σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως κάθετη απο/προσγείωση, με σταθερή πτέρυγα, και γεωμετρίες blended-wing-body, οι οποίες προσφέρουν υψηλές πτητικές αποδόσεις και ευκολία στη χρήση.