Ρωσία: Σε υπηρεσία με τον Στόλο Ειρηνικού η νέα κορβέτα έργου 20380



Η νέα ρωσική κορβέτα έργου 20380 (νατοϊκή ονομασία αναφοράς Κλάση Steregushchiy) “Ήρωας της Ρωσίας Αλντάρ Τσεντεζάποφ” εντάχθηκε επισήμως, την 25η Δεκεμβρίου, στην υπηρεσία του Στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Ναυτικού.

Η κατασκευή της κορβέτας “Αλντάρ Τσεντεζάποφ” άρχισε την 22α Ιουνίου 2015. Κατά τις δοκιμές το πλοίο χρησιμοποίησε το οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας AK-630, την μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου PK-10 122, το ναυτικό πυροβόλο A190 των 100 χλστ και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Uran για να προσβάλει διαφόρους τύπους προσομοιωμένων στόχων.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πλοία της οικογενείας έργου 20380, η “Αλντάρ Τσεντεζάποφ” διαθέτει εξελιγμένη ραδιο-τεχνική σουίτα και διαφορετικού σχήματος υπερκατασκευές. Το κεντρικό ξεχωριστό χαρακτηριστικό του εκσυγχρονισμένου πλοίου έργου 20380 είναι ο ενσωματωμένος ιστός με το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών που σχεδιάστηκε απο την JSC Zaslon. Το επίστεγο της εκσυγχρονισμένης κορβέτας δε διαθέτει τον ιστό τύπου ανεστραμμένου U. Το ραντάρ Puma αφαιρέθηκε από την μύτη της υπερκατασκευής.

Η “Αλντάρ Τσεντεζάποφ” είναι η πρώτη εκσυγχρονισμένη κορβέτα έργου 20380 σε υπηρεσία με το ρωσικό Ναυτικό. Τρείς ακόμη ναυτικές εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες της κλάσης βρίσκονται υπό κατασκευή: Το ναυπηγείο Σέβερνα Βέρφ (μια θυγατρική της United Shipbuilding Corporation) κατασκευάζει τις «Ρέζβι» και «Στρόνγκι», ενώ το ναυπηγείο Αμουρ κατασκευάζει την «Ρέζκι».

«Το τέταρτο πλοίο σύντομα θα ακολουθήσει τις τρείς υφιστάμενες ναυτικές πλατφόρμες της κλάσης του Στόλου Ειρηνικού. Την 15η Δεκεμβρίου, το υπουργείο άμυνας και το ναυπηγείο Αμούρ υπέγραψαν συμφωνία για έξι ακόμη κορβέτες». Γενικός διευθυντής του ναυπηγείου Αμούρ, Βλαντιμίρ Κουλάκοφ.

Αυτήν την στιγμή ο Στόλος Ειρηνικού διαθέτει τρείς κορβέτες έργου 20380, συγκεκριμένα, την «Σοβερσένι», την «Γκρόμκι» και την «Αλντάρ Τσεντεζάποφ». Τέταρτη μονάδα επιφανείας της κλάσης «Ρέζκι» προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Ναυτικό το 2021.

Ως το 2028, ο Στόλος Ειρηνικού θα διαθέτει έξι κορβέτες έργου 20380 και έξι έργου 20385.

Πηγή: Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS