Ελληνοτουρκικά: Και η Λιθουανία στο πλευρό μας απέναντι στην Τουρκία



Οι πρόεδροι Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών συμφώνησαν σε πολλά
Tο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας ήταν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας με τον Λιθουανό ομόλογο του Zygimantas Pavilionis.

Συζητήθηκαν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και η προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην  κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως η Τουρκία με την έκδοση συνεχών παράνομων NAFTEX και με τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Πρόσθεσε δε πως η χώρα μας ελπίζει πως το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική συμπεριφορά της έναντι δύο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στήριξη απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα
Ο Zygimantas Pavilionis συμφώνησε στην την όξυνση που προκαλεί η στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της χώρας του στους νότιους εταίρους της. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. αλλά και η ενισχυμένη συνεργασία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα ενισχύσουν περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία ο Κώστας Γκιουλέκας διαβεβαίωσε τον Z. Pavilionis για τη στήριξη της Ελλάδας στα αιτήματα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας για δημοκρατία και σεβασμό – όπως λένε – των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως η διεξαγωγή νέων δημοκρατικών εκλογών παραμένει προτεραιότητα. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Αστραβέτς της Λευκορωσίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από το Βίλνιους και τόνισε πως αποτελεί απειλή για τη Λιθουανία.