Ο Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη επεξεργάστηκε σχέδιο επίθεσης στον Χαφτάρ και στη ΒουλήΣχέδιο επίθεσης στον Χαλίφα Χαφτάρ επεξεργάστηκε ο Χουλουσί Ακάρ στην επίσκεψή του το Σάββατο στη Λιβύη. Οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Λιβύης συζήτησαν το Σάββατο τρόπους για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, δηλαδή, συζήτησαν πώς θα επιτεθούν στις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 – Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», ανέφερε ο στρατάρχης.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε το Σάββατο στην Τρίπολη, με Λίβυους αξιωματούχους, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Πρόκειται για παραδοχή ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για επίθεση στην Κυρηναϊκή, που ελέγχεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτή, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν την ισλαμιστική – τουρκολιβυκή διοίκηση της Τρίπολης, τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), υπό τον Τουρκολίβυο ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και από το 2016 κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που έχει καταφύγει στη Βεγγάζη και την υπερασπίζεται ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Η στήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στην ισλαμιστική GNA να απωθήσει, τον Ιούνιο του 2020, την επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ ο οποίος προσπαθούσε από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα και να εκδιώξει τους ισλαμιστές. Η GNA ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, εκεί που κατοικεί και η μεγάλη σε πληθυσμό (πάνω από ένα εκατομμύριο) οθωμανική μειονότητα της χώρας, οι λεγόμενοι «Τουρκολίβυοι».

Ο Ακάρ, που συνοδευόταν από μια στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε το Σάββατο στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA.

Ο Ακάρ με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χαφτάρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.

Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων στη Λιβύη συνεχίζονται.

Την Πέμπτη, ο Χαφτάρ κάλεσε τους στρατιώτες του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή».

Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», πρόσθεσε ο στρατάρχης, ο οποίος στηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολιτικά από τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης σήμερα στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη.

Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην Αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση, στο λιμάνι της πόλης Μισράτα και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

Ο Ναμρούς «ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη στήριξή τους στην GNA» και είπε ότι τώρα η κυβέρνηση θέλει να αναδιοργανώσει τον λιβυκό στρατό «μεταγγίζοντάς του νέο αίμα».

Θα ντύσουν όλους τους τζιχαντιστές με τακτικές στολές και θα παριστάνουν το «νέο αίμα».