”Τείχος” γύρω από το Καστελόριζο – Η ”μονάδα-φάντασμα” εφιάλτης για τους ΤούρκουςΑπροσπέλαστα τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα

Από τις 10 Αυγούστου οι Τούρκοι εξέδιδαν συνεχώς, με μια μικρή ανάπαυλα ολίγων ημερών, παράνομες NAVTEX για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όχι, τις περισσότερες φορές, μακριά από ο Καστελόριζο.

Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», τα βοηθητικά του πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», καθώς και τα τουρκικά πολεμικά που τα συνόδευαν επιχείρησαν πολλές φορές να πλησιάσουν τα 6 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Και όμως, μόλις ο τουρκικός στολίσκος πλησίαζε όχι τα 6 ναυτικά μίλια, αλλά τα 8,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία θα θυμούνται για πολύ καιρό οι Τούρκοι.

Ηταν σαν να εμφανίζονταν ξαφνικά από το πουθενά αόρατοι φρουροί, σαν να ήταν τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να δημιουργήσουν μια θαλάσσια ασπίδα γύρω από το Καστελόριζο, ένα τείχος απροσπέλαστο από καθετί, ακόμα και από εχθρικά κατασκοπευτικά drones.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», όταν τα τουρκικά πλοία επιχειρούσαν να «σπάσουν» τη θαλάσσια οριογραμμή των 8,5 μιλίων, ξαφνικά εμφανίζονταν στην περιοχή οι ελληνικές φρεγάτες, τα ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια με τους κατευθυνόμενους πυραύλους και τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας.  

Δημιουργούσαν έτσι ένα θαλάσσιο ανάχωμα που απέτρεπε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι το επιχείρησαν για τελευταία φορά και την περασμένη Παρασκευή ξημερώματα, προτού ακόμα ο ήλιος ανατείλει, νομίζοντας πως έτσι αξημέρωτα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι τη γραμμή των 6 μιλίων, αλλά τους περίμεναν ως ασπίδα τα ελληνικά πολεμικά.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν (επίσης από το πουθενά) τα μέλη της ομάδας της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της Ζ-ΜΑΚ, με τα φουσκωτά τους με τον εξελιγμένο οπλισμό που διαθέτουν, με τον φούμο στα πρόσωπά τους, παίρνοντας θέση φρούρησης στο λιμάνι του Καστελόριζου. 

Η Ζ-ΜΑΚ ή η «μονάδα – φάντασμα», όπως την αποκαλούν, είναι η ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων, ποτέ τα μέλη της δεν δείχνουν τα πρόσωπά τους και κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματά τους, εκτός από τους αξιωματικούς της μονάδας. Τους βλέπει κανείς με τα φουσκωτά τους σκάφη παντού σε όλο το Αιγαίο, με απίστευτο επαγγελματισμό και με θαυμαστή ακρίβεια στην αποστολή τους, από τη βραχονησίδα Αλιμιά (ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη) έως και το λιμάνι του Καστελόριζου.

Σε εγρήγορση η Πολεμική Αεροπορία
Την περιοχή «σαρώνουν» τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Πετούν σε ασφαλές σημείο και έχουν ως αποστολή να σκανάρουν ό,τι πλησιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή ό,τι πλέει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι τα EMB-145H AEW&C που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου).

Ό,τι πετούσε και ό,τι έπλεε στην περιοχή τα ιπτάμενα ραντάρ τα έβλεπαν και βεβαίως προειδοποιούσαν εκεί που έπρεπε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ είναι το «ιπτάμενο μάτι» και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει και πολεμική εμπειρία, μιας και οι νατοϊκοί αξιωματικοί αξιολογώντας τις ικανότητές της ανέθεσαν σε αυτήν τη διαχείριση μέρους των θαλάσσιων επιτηρήσεων στην περιοχή της Λιβύης.