Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ»: Νέα ελληνική αποστολή περιπολίας στη Λιβύη



Το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη γίνεται και ελληνική υπόθεση-Η Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ στέλνει μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και συνεργασίας προς πάσα κατεύθυνση

Την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό πολεμικό πλοίο «Ανδριάς», η Γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» και το Ιταλικό πλοίο περιπόλου «Cigala Fulgosi» πραγματοποίησαν από κοινού πολεμικές αεροναυτικές ασκήσεις αλληλοεπιχειρησιακής ικανότητας στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτές οι δραστηριότητες έδωσαν στους πιλότους από τα 3 πλοία την ευκαιρία να προσγειωθούν και να απογειωθούν από τα καταστρώματα τριών διαφορετικών πλοίων και είναι πολύ σημαντικές στην διατήρηση υψηλών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά τις τεχνικές ικανότητες των πιλότων αλλά και στην παροχή ευελιξίας στο κομμάτι των Επιχειρήσων.

Η άσκηση είναι δείγμα μίας συνεχιζόμενης προσπάθειας των μερών της  Δύναμης ΕΙΡΗΝΗ να επιχειρούν δίπλα δίπλα και να στηρίζουν το ένα το άλλο όταν είναι απαραίτητο.

Εξυπηρετεί στο να διασφαλίζει την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αλληλοεπιχειρησιακή ικανότητα σε κάθε είδους κατάσταση, από την παροχή logistics μέχρι τις αποστολές βοβμαρδισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, το αεροσκάφος Embraer EMB-145 AE&C της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε από την Ελευσίνα στις 8:00. Αποστολή του είναι η περιπολία στην Κεντική Μεσόγειο όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε πτήση δυτικά της Κρήτης κοντά στα σύνορα του FIR Aθηνών. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αποστολή του αλλά από τη στιγμή που συμμετέχει στην Δύναμη ΕΙΡΗΝΗ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρακολουθεί την περιοχή και την ναυτική κίνηση γύρω από τη Λιβύη.

Η ΕΙΡΗΝΗ είναι ένα αρραγές παράδειγμα πολυεθνικής συνεργασίας που στοχεύει στην πλήρη, αμερόληπτη και ισορροπημένη εφρμογή του Εμπάργκο Όπλων στην Λιβύη.